Кофеинът – правилното количество е закодирано в гените ни

Кофеинът – правилното количество е закодирано в гените ниКак „работи“ кофеинът?

Кофеинът е естествен алкалоид и основна съставка на кафето. Той е най-разпространеният стимулант и може да доведе до зависимост, затова много хора не се чувстват в състояние да функционират добре, ако не изпият сутрешната си чаша кафе. Кофеинът влияе на отделянето на адреналин и играе ролята на стимулант, който повдига нивото на енергия в организма. Поради тази причина хората, които редовно пият кафе, може се чувстват изморени, отпаднали и да имат главоболие, ако пропуснат сутрешната си доза кафе. Кофеинът може да има и други негативни ефекти, например да причини повишено кръвно налягане.

Кафето има по-силен ефект върху хора, които метаболизират кофеина по-бавно. Метаболизмът на кофеина от своя страна до голяма степен зависи от гените ни, които определят активността на ензима CYP1A2. Този ензим не функционира правилно при някои хора, което означава, че дневната им доза кофеин трябва да бъде адаптирана към техните потребности.

Метаболизъм на кофеина

Кофеинът се съдържа в различни части на над 60 растителни вида – зърна кафе и какао, определени ядки и дори листа чай, където заедно с танините кофеинът формира вещество, наречено теин. Кофеинът е лек стимулант, който оказва влияние върху централната нервна система и сърцето. Освен това е и слаб диуретик, който ускорява отделянето на урина. Кофеинът има психологически ефект (причинява възбуда, безпокойство, подобряване на настроението), също както и физиологичен ефект (намалява умората, ускорява метаболизма, повишава кръвното налягане, кара ни да бъдем по-бдителни).

Чаша кафе съдържа до 200 mg кофеин, чаша чай – до 80 mg теин, а една Кока-Кола – между 40 и 70 mg кофеин.

Прекомерни количества кафе могат да причинят неприятни странични ефекти като безпокойство, разтреперване и проблеми с кръвното налягане. Изследвания показват, че чаша кафе на ден не би трябвало да вреди на здравето, но трябва да се внимава при консумацията на по-големи количества. Поради потенциално понижената активност на ензима CYP1A2 някои хора може да имат проблеми след като приемат 2-3 чаши кафе на ден. Такива хора метаболизират кофеина по-бавно, което може да причини проблеми с високо кръвно налягане и дори да доведе до сърдечен удар.

Кофеинът и гените

Когато пием кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта ни за около 5 минути. Окончателният ефект настъпва след около 30 минути и продължава няколко часа. Кофеинът не се натрупва в тялото ни, а се разгражда и след около 24 часа се отделя от организма. Кофеинът се метаболизира в черния дроб с помощта на ензим наречен цитохром P4501A2 (CYP1A2). Този ензим отговаря за 95% от метаболизма на кофеина. CYP1A2 се характеризира със значителни вариации в активността си, което е резултат от генетичните ни особености. Ето защо промените в ДНК последователността имат значително влияние върху неговата ефективност и определят до голяма степен скоростта на метаболизъм на кофеина при различните индивиди. Замяната на нуклеотид A с нуклеотид C на определено място в гена CYPI1A2 причинява понижена ензимна активност, установена от учените чрез измерване на връзката между плазмата или урината и количеството метаболити на кофеина след приема на определено количество кафе.

Кафето оказва по-силно влияние върху хора, които имат поне един C вариант на гена CYP1A2, отколкото върху хора, които имат две копия на ген от А вариант. По-силното въздействие на кофеина не е задължително благоприятно, защото крайният резултат може да е повишено кръвно налягане. При прием на повече кофеин или ако кофеинът присъства за по-дълго време в организма, той може да причини значително повишаване на кръвното налягане. Учените са демонстрирали чрез няколко експеримента, че при хора със забавен метаболизъм на кофеина се наблюдава по-голяма склонност към усложнения свързани с високо кръвно налягане и по-голям риск от сърдечен удар, ако тези хора приемат големи количества кафе. На базата на тези изследвания се препоръчва хора с бавен метаболизъм на кофеина да не консумират повече от една чаша кафе на ден.

Източник: www.geneplanet.com

Генът CYP1A2 е част от изследването NGHealth. На база на резултатите от изследването можете да установите дали разполагате с понижена способност да метаболизирате кофеин и дали умереният до видок прием на кофеинови напитки при вас се свързва с повишен риск от развитието на конкретни заболявания.

Генът CYP1A2 е включен и в изследването NGSport. От резултатите можете да разберете как можете да подобрите спортното си представяне, като планирате подходящ прием на кофеин, който да подобри възможностите ви за физическо натоварване и издръжливост.

Please follow and like us: