1074 лвПоръчай
Поръчайте на изплащане за 89.50 лв/месец (научете повече).

NGHealth

Персонализирана грижа за здравето

 

Тестът NGHealth съдейства за поддържането на добро здравословно състояние и оптимална физическа форма чрез персонализирано хранене, базирано на гени.

Изследването включва генни вариации, участващи в осем основни биологични процеса. Тези генни вариации оказват значително влияние върху здравето и податливостта ни към различни хронични заболявания. Те играят решаваща роля в няколко метаболитни процеса и са важни фактори за отключването на редица хронични заболявания, които могат да бъдат предотвратени с правилна диета и адекватни промени в начина на живот, в това число:

Информацията, която ще получите чрез изследването NGHealth, ще Ви позволи да вземете най-доброто решение при избора на диета и начин на живот, като по този начин оптимизирате превенцията на заболявания, към които имате генетично предразположение.

Вижте още:

 • На база на резултатите се изготвят индивидуални препоръки, които ще ви помогнат да:

  • направите ефективна здравна превенция и да намалите риска от развитието на заболявания, към които имате генетична предразположеност, зависима от начина на живот;
  • оптимизирате лечението на заболявания, които вече сте развили и които се влияят от начина Ви на живот;
  • разберете как протичат ключови метаболитни процеси в тялото Ви, свързани с усвояване на витамини, чувствителност към инсулин, реакции към храни и други;
  • изградите здравословен, съобразен с генома Ви хранителен режим;
  • определите оптималното количество и съотношение на витамини, минерали, фитохимикали, мазнини и въглехидрати, които да включите в диетата си;
  • определите нуждата от прием на хранителни добавки, които да компенсират дефицити, причинени от определени генетични варианти, в сличай, че е необходимо.
  • Ако държите да вземете информирани решения относно здравето и начина си на живот.
  • Ако искате да минимизирате риска от отключване на заболяване, към което имате генетично предразположение.
  • Ако в рода Ви има заболявания, зависими от начина на живот, които се предават „по наследство“.
  • Ако вече сте развили хронично заболяване, зависимо от начина на живот, което не се повлиява достатъчно добре от общите препоръки за лечение.
  • Ако забелязвате симптоми за заболяване, зависимо от начина на живот, чието отключване искате да отложите или предотвратите.
  • Ако искате да намалите риска от усложнения, както и негативните ефекти от вече отключено заболяване.
  • Ако целите да поддържате добро здраве и физическа форма, като се възползвате максимално от генетичния си потенциал.
 • Липиден метаболизъм

  Храненето и особено метаболизмът на хранителните мазнини играят важна роля в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Установявайки начина, по който мазнините в диетата Ви си взаимодействат с гените Ви, Вие можете да промените начина си на хранене и да постигнете оптимално сърдечно здраве.

  Метаболизъм на витамин В

  Витамините от група В, особено фолиевата киселина, играят основна роля в енергийния метаболизъм, изграждането и възстановяването на ДНК и превенцията на сърдечносъдови заболявания, рак и дефекти на невралната тръба. Освен това витамините от група B предоставят някои от химичните съеднинения, необходими за защита на гените ни, така че нашата ДНК да не се поврежда от износването и изхабяването, възникващи по време на нормалния живот на клетките ни. Тези витамини, които включват фолат, витамин B6 и B12, спомагат за създаването на нова ДНК за постоянно нарастващи и обновяващи се клетки.

  Генните вариации могат да променят степента на ефективност, с която тялото Ви използва тези витамини, потенциално увеличавайки необходимите дневни дози.

  Детоксикация

  Определя генни вариации, повлияващи ензимните функции във фаза 1 и 2 на детоксикацията. На база на резултатите от изследването може да бъде установено наличието на пропуски в изпълнението на тези функции, които да бъдат компенсирани с прием на определени хранителни вещества или добавки.

  Оксидативен стрес

  Антиоксидантите са защитата на човешкото тяло от свободните радикали. Свободните радикали са нормални остатъчни продукти от енергийните процеси в организма. Тези молекули обаче могат да повредят ДНК и телесните протеини и имат връзка с множество хронични болести. Антиоксидантите се намират в тялото под формата на ензими, но могат да се консумират и като част от разнообразни хранителни продукти, в случай, че е налице генетична вариация, която затруднява функцията им.

  Здравина на костите

  Човешкото тяло непрестанно разгражда и изгражда наново костна тъкан. Гените, диетата и начинът Ви на живот (вкл. физически упражнения, пушене и консумация на алкохол) са важни фактори в тези процеси. Установявайки как гените Ви повлияват метаболизма на калций и витамин D във Вашия организъм, Вие можете да промените начина си на хранене и живот, така че да запазите костите си здрави.

  Възпаление

  Възпалението е начин, по който тялото реагира на нараняване, инфекция или алергии. Възпалителните процеси се контролират от гени, които се активират и деактивират, когато е необходимо. Понякога обаче дадена генна вариация кара определен ген да остане активен по-дълго, отколкото е необходимо. Слабо възпаление за продължителен период от време се свързва със сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет. Определени нутриенти могат да потиснат проявлението на подобни гени.

  Инсулинова резистентност

  Синдромът на инсулиновата резистентност е термин, който описва комбинация от заболявания, които имат една обща характеристика – аномалии в начина, по който тялото използва инсулина, за да метаболизира захарта. Тези заболявания включват затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, хиперхолестеролемия и заболявания на сърцето.

  При инсулиновата резистентност клетките на тялото имат понижена способност да реагират на въздействието на хормона инсулин, който при нормални обстоятелства премахва глюкозата от кръвообращението чрез регулиране на проникването й в клетките. Честите случи на диабет тип 2 в някои семейства е индикация за генетичен произход на заболяването. За отключването на гените обаче обикновено са необходими фактори от заобикалящата среда като затлъстяване и застоял начин на живот.

  Реакция към храни и метаболизъм на желязото

  Различните нутриенти и хранителни компоненти в храните могат да се отразяват на хората по различен начин. Нови изследвания в генетиката показват, че определени гени могат да бъдат тествани, за да се установи как човек реагира на даден компонент от храната. Областите на реакции към храни в този панел включват: непоносимост към лактоза, метаболизъм на полиненаситени мазнини (PUFA), чувствителност към кофеин и претоварване с желязо.

  Проблемите с метаболизма на желязото могат да доведат както до дефицит, така и до претоварване с желязо в човешкия организъм. Дефицит на желязо се наблюдава тогава, когато количеството желязо след изчерпване на резервите не е достатъчно да покрие функционалните нужди, или когато е налице недостатъчно освобождаване на желязо от резервите в резултат на определено хронично заболяване. Претоварването с желязо, от друга страна, може да е в следствие на прекалено голям прием на желязо или генетични особености, причиняващи хемохроматоза.

 • Изследването се извършва еднократно, а резултатите ще бъдат валидни през целия Ви живот.

  Взимането на ДНК проба е безкръвнa, безболезненa и напълно безопаснa процедура. Извършва се в домашни условия, без намесата на медицинско лице. Всичко, което трябва да направите, е да натъркате вътрешната страна на бузата си със стерилните памучни тампони, които ще намерите в комплекта за изследване, който ще получите при поръчка на тест.

  Резултатите от изследването ще бъдат готови в рамките на 4 до 6 седмици от датата на изпращане на пробата. Ще получите e-mail, уведомяващ Ви за начина, по който можете да получите достъп до тях. В цената на изследването е включена и консултация с лекар-генетик, обучен в разчитането на резултатите, с чиято помощ ще разберете в детайли генетичния си потенциал и ще набележите конкретни стъпки за реализирането му.

 • Липиден метаболизъм

  • LPL – Премахва липидите от кръвообращението като хидролизира триглицериди в свободни мастни киселини.
  • CETP – Играе ключова роля в метаболизма на HDL-холестерола и спомага за обмяната на липиди между липопротеините.
  • APOC3 – Играе важна роля за холестеролния метаболизъм.
  • APOE – Този ген е от голямо значение за нормалния катаболизъм на богатите на триглицериди компоненти на липопротеините и оказва влияние върху нуждата на организма от антиоксиданти.
  • PON1 -192 – Кодира гликопротеиновия ензим параоксоназа и понижената му активност се свързва с метаболитен синдром и риск, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

  Витамини B / Метилиране

  • MTHFR – Насочва фолат, приеман чрез храната, към синтез на ДНК или реметилиране на хомоцистеин.
  • MTR – Катализира реметилирането на хомоцистеина в метионин.
  • COMT – Катализира трансфера на метилова група от S-аденозилметионин до катехоламини, включително невротрансмитерите допамин, епинефрин и норепинефрин.
  • MTRR – Катализира метилкобаламин, който е жизненоважен за поддържането на достатъчни вътреклетъчни запаси от метионин. Поддържа концентрациите на хомоцистеин на нетоксични нива.
  • CBS – Катализира превръщането на хомоцистеина в цистатионин и участва пряко в премахването на хомоцистеина от метиониновия цикъл.

  Детоксикация

  • CYP1A1 – Генът CYP1A1 кодира фаза 1 цитохром P450 ензим, който превръща прокарциногени от околната среда в реактивни посредници с карциногенен ефект. Освен това CYP1A1 участва и в оксидативния метаболизъм на естрогените.
  • GSTM1 – Повлиява фаза II на детоксикацията. Премахва ксенобиотиците, карциногените и продуктите на оксидативния стрес.
  • GSTP1 – Оказва влияние върху метаболизма на много карциногенни вещества.
  • GSTT1 – Член на по-голямо семейство протеини, който катализира конюгацията на редуциран глутатион.
  • NQO1 – Кинон редуктазата участва предимно в детоксикацията на потенциално мутагенни и карциногенни кинони, получавани от тютюнев дим, храна и естрогенен метаболизъм.

  Възпаление

  • IL-6 – Играе решаваща роля във възпалителните процеси като регулира експресирането на С-реактивен протеин (CRP).
  • TNF-A – TNFα е възпалителен цитокин, секретиран от макрофаги и адипоцити, който променя глюкозната хомеостаза на целия организъм и играе роля в затлъстяването, свързаната със затлъстяване инсулинова резистентност и дислипидемия.
  • IL-1A, IL-1B, IL-1RN – Генът IL-1 има 3 варианта, като всеки един от тях се интерпретира по различен начин. Генетичните вариации в IL-1A, IL-B и IL-1RN водят до по-активна реакция към възпаление и се свързват с повишен риск от някои хронични заболявания.

  Реакция и чувствителност към храни

  • MCM6 – Свързва се с непоносимост към лактоза при възрастни.
  • FADS1 – Влияе на концентрацията на мазнини в кръвта като въздейства върху ефективността на ензима десатураза.
  • CYP1A2 – Този участващ в процеса на детоксикация ензим влияе на способността да се метаболизира кофеин.
  • ACE & AGT – Част от системата ренин-ангиотензин, регулира реакцията към сол.

  Претоварване с желязо

  • HFE – Регулира абсорбирането на желязо като управлява интеракцията на пренасящия рецептор с трансферина. Наследствената хемохроматоза е резултат от дефекти в гена HFE.

  Оксидативен стрес

  • eNOS – Оказва влияние върху тонуса на съдовете и периферната съдова устойчивост. Освен това защитава кръвоносните съдове като потиска тромбоцитната агрегация, левкоцитната адхезия и пролиферацията на гладките мускулни клетки.
  • MnSOD / SOD2 – Има жизненоважна антиоксидантна роля в клетката, особено в митохондриите. Разрушава радикалите, които обикновено се произвеждат вътре в клетките.
  • GPX1 – Кодира ензим GPX1, който се изявява в почти всички телесни тъкани и катализира превръщането на водороден пероксид (H2O2) във вода (H2O) и отговаря за редокс-баланса.
  • CAT -262 – Кодира антиоксидантния ензим каталаза (CAT), който отговаря за бързото превръщане на водороден пероксид във вода и кислород. Той играе изключително важна роля в редокс-баланса, а понижената активност на CAT води до повишена концентрация на водороден пероксид и, следователно, оксидативен стрес.

  Здраве на костите

  • VDR – Има голямо значение за костната плътност.
  • COL1A1 – Оказва влияние на пропорциите на колаген-алфа веригите, синтезирани в костните клетки, като въздейства на костната минерализация и сила.

  Инсулинова чувствителност

  • PPARG – Участва в адипоцитната диференциация. Това е транскрипционен фактор, активиран от мастни киселини, който участва в регулацията на глюкозния и липиден метаболизъм.
  • TCF7L2 – Влияе на глюкозната хомеостаза в кръвта, като оказва въздействие на инсулиновата секреция и резистентност.
  • FTO – Оказва влияние върху склонността към затлъстяване и риска от диабет тип 2.
  • SLC2A2 – Улеснява първата стъпка в секрецията на инсулин, предизвикана от глюкоза, и участва в приема и регулацията на храната.

  Горчив вкус

  • TAS2R38 (горчив вкус – вкусов рецептор тип 2 ген 38) -Горчивият вкус се базира на способността да се усещат веществата фенилтиокарбамид (PTC) и пропилтиоурацил (PROP). По-силната чувствителност към горчивите компоненти в храната може да се отрази на количеството приемана захар.

  Метаболизъм на алкохола

  • ALDH2 – Алдехид дехидрогеназа 2 (ALDH2) е ензим, който се експресира в черния дроб и преработва токсични, канцерогенни алдехиди в ацетат. Ето защо този ензим играе ключова роля в защитата от оксидативен стрес.
 • NGHealth, както и всички изследвания на NutriGen се предлагат и на изплащане. Чрез нашите партньори от Банка ДСК или MedLease можете да поръчате изследването без оскъпяване.

  След като изберете бутона “Поръчай” и стигнете до момента за избор на начин на плащане, изберете разсрочено плащане с някой от нашите партньори и ние ще се свържем с вас за следващите стъпки и одобрение.

  Повече информация за тази опция можете да прочетете ТУК.

 • При заявка на 3 или 4 генетични изследвания за един и същи човек, имате възможност да ползвате 20% отстъпка от цената. Условието за отстъпка е свързано с технологичния процес при генетичното тестване – част от процеса се извършва само веднъж, вместо няколко пъти. 

  Семеен пакет – при поръчка на минимален брой от 3 теста за трима отделни човека от семейство, имате възможност да ползвате 10% отстъпка. 

  Комбо Пакети-  Комбинирайте NGHealth с NGSport или NGDiet и получете NGEstrogen безплатно. При заявка и на трите изследвания, освен подарък NGEstrogen, ще получите и допълнителни 10% намаление от общата сума. 

  Ако искате да се възползвате от някой пакет, моля свържете се с нас , и ние с радост ще Ви разясним различните варианти и начина за поръчка. 

Попитайте за нашите комбо пакети на телефон 0888 842 200
Попитайте за нашите комбо пакети на телефон 0888 842 200
1074 лвПоръчай
Поръчайте на изплащане за 89.50 лв/месец (научете повече).