Отблизо: TCF7L2 (транскрипционен фактор)

insulin geneГенът TCF7L2 е свързан с реакциите на тялото по отношение на въглехидратите и наситените мазнини. Той оказва влияние както на инсулиновата секреция, така и на инсулиновата чувствителност, и се асоциира с повишен риск от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Счита се, че носителите на алел T и най-вече тези от генотип TT са по-податливи на инсулинова резистентност и диабет, и отслабват по-трудно в сравнение с генотип CC. Те показват по-слабо намаление на индекса на телесната маса и общото количество телесни мазнини, особено при висок прием на мазнини.

Ако резултатите от вашето изследване NGDiet покажат, че сте носители на алел Т, ще получите насоки, свързани с промени в диетата и начина ви на живот, които целят да оптимизират регулацията на теглото и кръвната ви захар. Препоръчват се диета, бедна на глюкоза, и мерки за контролиране нивото на инсулина. Дългосрочните хранителни режими и упражнения са много важни за носителите на алел T с цел предотвратяване на повторно напълняване, инсулинова резистентност и диабет. За отслабване се препоръчва нискомазнинна, хипоенергийна диета.

TCF7L2 е част и от гените, включени в изследването NGHealth. Резултатите от него дават насоки за промяна в начина на живот на носителите на генотип ТТ, за които се счита, че има повишен риск от инсулинова резистентност и диабет тип 2, особено ако страдат от затлъстяване и нисък HDL-C холестерол.

Please follow and like us: