Отблизо: MTHFR (метилентетрахидрофолат редуктаза)

Отблизо: MTHFR (метилентетрахидрофолат редуктаза)Генът MTHFR е отговорен за производството на ензим, чието име е истинско предизвикателство за произнасяне: метилентетрахидрофолат редуктаза. Този ензим е част от сложния химически процес, свързан с преобразуването на потенциално вреднoто съединение хомоцистеин в безопасна аминокиселина, наречена метионин.

Съществуват обаче вариации на MTHFR, които не действат така ефективно, както останалите. В случай, че ензимът не функционира оптимално, тялото не се справя добре с преобразуването на хомоцистеин в метионин, което от своя страна води до натрупване на хомоцистеин в кръвта. Това повишава риска от развитието на потенциални здравословни проблеми, в това число сърдечносъдови заболявания и хипертония.

Добрата новина е, че дори да се установи наличие на неблагоприятна MTHFR вариация, недостатъчната й ефективност може да бъде компенсирана, а евентуалните здравни рискове – сведени до минимум. Това може да се случи посредством увеличен прием на витамини от групата В, които се намира в много зеленолистни зеленчуци и могат да спомогнат контрола на хомоцистеин.

Изследването NGHealth анализира два полиформизма на гена MTHFR – 677 и 1298. Те се наблюдават сравнително често (при 10-30% от хората) и понижават действието на ензима MTHFR. Счита се, че алел T на MTHFR 677 намалява стабилността и понижава дейността на ензима MTHFR, което от своя страна води до повишаване нивата на хомоцистеин, намаляване на ДНК метилирането и следователно до повишаване броя на ДНК адуктите. Затова препоръките към носителите на алел T включват по-големи количества фолат и витамини B2, B6 и B12. Същите са насоките и към носителите на алел C на MTHFR 1298, който от своя страна се асоциира с понижена ензимна функция.

Освен от NGHealth, информация за проявленията на гена MTHFR можете да получите и от изследването NGEstrogen, в което е включен полиформизмът 677.

Please follow and like us: