Мога ли да планирам здравето си?

Мога ли да планирам здравето си?И как да намаля риска от отключването на заболявания, към които имам генетично предразположение

Ако направите анкета сред коя да е възрастова група, в коя да е част на света, най-вероятно ще установите, че класацията на най-желаните подаръци почти винаги се оглавява от здравето. В това, разбира се, няма нищо лошо или странно, но резултатите са повод да се замислим над един много важен аспект, свързан със здравето, а именно – наистина ли можем да го получим като подарък?

Здравето всъщност е функция на много фактори. Една част от тях на практика идва при нас именно като подарък, под формата на „пакет“ от гени, който получаваме от родителите си. Все повече проучвания обаче сочат, че много от заболяванията, които съпътстват живота на съвременния човек, са резултат не само от генетична обусловеност, а и от фактори, свързани с начина на живот. Данните например показват, че повечето случаи на ранна смърт от сърдечносъдови заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се предприемат адекватни мерки с цел избягване или променяне на външни фактори, които биха могли да „отключат“ дадена генетична предразположеност.

Да вземем здравето си в ръце

Оказва се, че ежедневните ни навици, свързани най-вече с хранене и движение, имат силата да потиснат някои негативни генетични проявления и да поддържат баланса в тялото ни, необходим за пълноценното му функциониране. За разлика от нашата ДНК обаче, тези навици не са „подарък“ и всеки, който иска да се възползва благотворното им влияние, трябва да се потруди за това.

Освен да следвате универсалните правила, свързани със здравословното хранене, вече имате възможност да съобразите начина си на живот със своя уникален генетичен профил, като по този начин „измъкнете“ най-доброто от потенциала, закодиран в гените ви. Това може да се случи посредством генетично изследване, което се прави еднократно и ще ви покаже важни детайли, свързани с рисковете и възможностите, които сте наследили от родителите си.

Информацията, която ще получите от изследването, ще бъде валидна за целия ви живот и ще ви помогне да изградите режим, който в максимална степен отговаря на индивидуалните нужди на организма ви. На база на резултатите ще можете да следвате хранителна и двигателна програма, която ще осигури нужните ресурси на тялото ви, за да може то успешно да „пребори“ генетично заложените рискове от увреждания и заболявания.

Прочетете цялата статия в Tialoto.bg >>

Please follow and like us: