Нови гени за изследване влизат в тестовете NGHealth, NGEstrogen и NGSport

Нови гени за изследване влизат в тестовете NGHealth, NGEstrogen и NGSportСамо няколко месеца след като NutriGen представи тестовете NGHeath и NGEstrogen в България, пакетът от анализирани гени, включени в двете изследвания, е допълнително разширен. Нови гени са добавени и към изследването NGSport, което се предлага у нас от началото на 2015 г.

Включването на още гени в изследванията е резултат от динамичното развитие на генетиката и усъвършенстването на инструментите, използвани в контекста на персонализираната медицина. Обогатяването на анализираните панели ще внесе допълнителни детайли към резултатите от тестовете, но не е свързано със замени или корекции в основния пакет изследвани гени. Разширяването на набора от изследвани гени цели да прецизира информацията за протичането на ключови биохимични процеси на индивидуално ниво и да позволи още по-точно определяне на персонализираните насоки, валидни за изследваните лица.

Тестът NGHealth вече ще анализира 36 гена, участващи в няколко ключови биологини процеса. Новото попълнение в пакета е генът NQO1, който участва в детоксикацията на потенциално мутагенни и и карциногенни хинони, намиращи се в цигарения дим, храната и естрогенните метаболити. NQO1 защитава клетките от оксидативен стрес чрез поддържане на антиоксидантните форми на убихинона и витамин E. Счита се, че за носителите на генотип CT или TT на гена съществува повишен риск от бензенова токсичност, както и вероятност от развитие на определени видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво и стомаха, особено при излагане на цигарен дим.

NQO1 е добавен и към пакета от изследвани гени в теста NGEstrogen. Изследването е допълнено и с гена Factor V Leiden, който се характеризира със слаба антикоагулираща реакция към естествения антикоагулант активиран протеин C (aPC). Носителите на алел А на Factor V Leiden се определят като носители на по-голям риск от венозен тромбоемболизъм. Препоръките към жените-носители на алел GA или AA включват ограничаване на приема на естрогени (под формата на орална контрацепция, хранителни добавки, хормонално заместителна терапия или друго) и повишаване на физическата активност.

Два нови гена са добавени и към теста NGSport. CYP1A2 е сред основните ензими, отговорни за окисляването на кофеин в човешкото тяло. Наличието на умерена доза кофеин, от своя страна, подобрява спортните успехи по отношение както на натоварване, така и на издръжливост. Счита се, че носителите на алел C на този ген разполагат със занижени възможности да обработват кофеин и за да се възползват от положителния ефект на това вещество, трябва да планират приема му най-малко един час преди началото на тренировка или състезание. Носителите на алел АА пък могат да включат прием и по време на представянето си.

Генът eNOS, който също вече е част от изследваните в NGSport панели играе ключова роля в регулацията на съдовия тонус и периферната съдова резистентност. Той оказва защитно влияние върху кръвоносните съдове, като потиска агрегацията на тромбоцитите, адхезията на левкоцитите и пролиферацията на гладките мускулни клетки. Счита се, че носителите на алел Т на този ген са по-склонни да развият атеросклероза, първична хипертония и други смущения. Затова те трябва да приемат достатъчно количество омега-3 мастни киселини и храни, богати на антиоксиданти и азотен оксид (напр. цвекло).

Подробно описание на тестовете, предлагани от NutriGen и изследваните в тях гени, можете да видите тук.

Please follow and like us: