Липиди (мазнини)

Липиди (мазнини) са неразтворими във вода съединения, които участват в изграждането на биологичните мембрани на клетките. Освен това играят роля на основен енергиен резерв на организма. Разделят се на триглицериди, фосфолипиди и стероли.

За установяването на добри хранителни практики е необходимо да можем да различим трите основни подвида мазнини, тъй като това ще ни помогне да ограничим вредните и да наблегнем на полезните такива:

Храни, богати на наситени мазнини: месо, палмова мазнина, кокосово масло, млечни продукти.

Ненаситени мазнини: От своя страна те се делят на два подвида – мононенаситени и полиненаситени мазнини.  Това са почти всички растителни масла като е важно да отбележим, че полиненаситени мазнини не се синтезират в организма, а се набавят само от външни източници (храна и хранителни добавки).

Трансмазнини: Получават се чрез хидрогениране (хидриране) на растителни мазнини. Те са изключително вредни за организма, защото повишават „лошия“ (LDL) холестерол и едновременно с това, намаляват нивата на „добрия“ (HDL) холестерол в кръвта.