Идеалният хранителен режим се крие в гените ни

Идеалният хранителен режим се крие в гените ниЗа много хора следният злополучен сценарий е до болка познат: след изпробване на всевъзможни „магически“ диети, тялото не реагира според очакванията и връща всички свалени килограми, или дори качва отгоре /така нареченият йо-йо ефект/. Спазването на разумен и балансиран хранителен режим също не винаги е гаранция за скорострелно постигане на добра физическа форма – има жени и мъже, които отслабват изключително бавно и трудно, въпреки постоянството и усилията си. Къде тогава се крие ключът към мечтаното тяло? Защо дадена диета работи безотказно за един и се оказва напълно неефективно решение за друг?

Отговорът в повечето случаи се крие не другаде, а в гените ни. По-точно в набор от гени, които оказват влияние върху ключови метаболитни процеси в човешкия организъм. Благодарение на тях всички ние реагираме по различен начин на факторите, с които се сблъскваме в ежедневието си, в това число хранителен и двигателен режим, прием на лекарствени продукти, синтетични добавки и други. Всеки един от нас разполага с индивидуална генетична рамка, която задава количеството и разпределението на микро и макронутриентите (витамини, минерали, мазнини, въглехидрати, протеини), което би било оптимално за неговия организъм. На база на параметрите, които тя определя, е възможно да се изгради персонализиран хранителен режим, който отговаря в максимална степен на индивидуалните хранителни нужди на конкретния човек.

Какви са ползите от персонализирания хранителен режим, СЪОБРАЗЕН С ГЕНОМА?

Идеалният хранителен режим се крие в гените ниПерсонализираният режим ще ви помогне да се възползвате максимално от генетичния си потенциал, както и да компенсирате евентуалните пропуски и рискове, свързани с протичането на метаболитните процеси в тялото ви. Ето част от преимуществата, които той предлага:

 1. Изготвя се еднократно, тъй като се основава на информация, получена на база на генетично изследване, резултатите от което са валидни за цял живот.
 2. Ще отговори на индивидуалните нужди на организма ви от хранителни вещества, като следва неговите изисквания относно вида, количеството и съотношението на компонентите, включени в менюто ви.
 3. Ще ви помогне да определите влиянието на ключови фактори, свързани с начина ви на живот, в това число нужда от сън, физическо натоварване, склонност към пристрастяване към храни и пряждане.
 4. Ще оптимизира процеса на ефективен контрол върху теглото, като ви даде възможност да избягате от познатата схема „проба – грешка“, следвайки универсални „рецепти“, които не съответстват на индивидуалните нужди на вашия организъм.
 5. Ще ви бъде от полза при превенцията и лечението на редица здравословни проблеми, в това число затлъстяване, диабет тип 2, метаболитен синдром и други.

Как работи?

Изграждането на персонализиран хранителен режим започва с изследването на ключови гени, отговорни за приема и обработката на хранителни вещества. Изследването се извършва посредством генетичен тест, какъвто можете да намерите и в България. Името му е NGDiet и се предлага в партньорство с датската компания DNA Life. Той ще ви помогне да разберете влиянието на генетичните фактори в тялото ви, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. Чрез него ще получите информация за:

 • това кой модел на хранене е най-ефективен за вас: нисковъглехидратен, нискомазнинен, средиземноморски;
 • склонността ви към пристрастяване и преяждане, чувствителност към вкус;
 • предразположението ви към напълняване и инсулинова резистентност;
 • минималното физическо натоварване, от което се нуждаете, за да започне стопяване на мастната тъкан;
 • непоносимост към лактоза и глутен;
 • други ключови фактори.

Резултатите от теста NGDiet ще пристигнат при вас под формата на обширен доклад, който включва детайлна информация за проявленията на всеки един от изследваните гени. За разчитането му ще получите помощ от квалифициран специалист, който ще „разчете“ данните от него по време на персонална консултация. Докладът ще осигури нужната и валидна през целия ви живот основа, на база на която да изградите персонализиран и високоефективен хранителен режим с помощта на избран от вас диетолог.

Please follow and like us: