Гените на махмурлука

Гените на махмурлукаНа сутринта след луд купон много хора се измъкват с усилие от леглото или се влачат по пода и търсят лек за болезненото напомняне, че предната нощ са прекалили със забавленията и алкохола.

Главоболие, световъртеж, гадене, чувствителност към светлина и обща раздразнителност – това са някои от „подаръците“, които алкохолът ни поднася на следващата сутрин. Но мисълта, че ще се събудят с цял набор от психически и физически симптоми много рядко е пречка за тези, които искат да си прекарат добре с помощта на алкохола.

„Махмурлукът е начинът, по който организмът ви казва: „Не прави повече това с мен,“ казва проф. Джоан Салдж-Блейк от колежа „Сарджънт“ по здравни и рехабилитационни науки, автор на „Храненето и Вие. Важни понятия за добро здраве“ в интервю.

Така че ако страдате от ужасен махмурлук тази сутрин, ето няколко малко известни факта за това, което се случва с алкохола в организма, и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с махмурлука.

Правилните гени

Различните хора се чувстват по различен начин, когато имат махмурлук, а гените всъщност определят как организмът преработва алкохола.

„На генетично ниво реакцията към алкохол може да е свързана с вашето ДНК,“ обяснява доц. д-р Ки Чан от колежа „Сарджънт“. „Вариации в алкохол-метаболизиращите ензими, като например алкохол дехидрогеназа (ADH) и алдехид дехидрогеназа (ALDH) играят важна роля в разграждането на приетия алкохол.“

Д-р Чан пояснява, че ензимът ADH превръща алкохола в ацеталдехид, който след това се трансформира в ацетат от ензима ALDH.

Накрая ацетатът се метаболизира до въглероден диоксид и вода, но вариациите в метаболитните пътища на различните хора могат да повлияят на скоростта на преобразуването му.

Тези вариации се определят от генетични разлики между различните хора и обуславят по-бавния или по-бързия метаболизъм на всеки човек.

„Бърз ензим ADH или бавен ензим ALDH може да станат причина за токсично натрупване на ацеталдехид в организма,“ твърди д-р Чан. „Така токсичният ефект на алкохола може да остане в организма за по-дълго време, което обяснява защо някои хора имат по-неприятен или по-дълъг махмурлук от други.“

За някои студенти е изненадващо да научат, че гените оказват влияние на метаболизма на алкохола.

„Никога не бях осъзнавала, че всеки може да има различен махмурлук,“ казва Деви Моуди, студентка втори курс в колежа по изкуства и наука.

Важен за всички жени е фактът, че полът често наистина оказва влияние на поносимостта към алкохол. Една жена, която е изпила същото количество алкохол като един мъж, има по-висока концентрация на алкохол в кръвта, защото жените по принцип имат по-ниско тегло от мъжете, показва изследване на Националния институт по злоупотреба  на алкохол и алкохолизъм.

Препоръчително е жените да не консумират повече от три питиета, а мъжете – повече от пет в рамките на три часа, казва д-р Арън Мичълфелдър, семеен лекар от здравната система на университета „Лойола“, в статия публикувана в изданието LiveScience.

Въпрос на личен избор

Д-р Чан отбелязва, че сериозността на махмурлука се определя и от личния избор.

„На лично ниво, недостатъчният прием на вода, липсата на електролитен баланс или достатъчно глюкоза в организма по време на консумация на алкохол могат да повлияят на сериозността на махмурлука,“ казва тя.

Тези „неприятни физиологични ефекти“ могат в последствие да доведат до нарушения в съня, добавя д-р Чан. Недобрият сън причинява главоболие, гадене и общо чувство на неразположеност на следващата сутрин.

Гените на махмурлукаПроф. Салдж-Блейк обяснява защо много хора погрешно си мислят, че едно питие преди лягане ще им помогне да спят по-добре, докато всъщност то има обратния ефект.

„Ако изпиете едно питие около час преди лягане, може наистина да заспите по-лесно. Алкохолът обаче ще наруши цикъла на съня ви, ще ви накара да се събудите посред нощ и ще затрудни повторното заспиване след това,“ обяснява тя.

Освен това ако не спите добре през нощта, не е добра идея да приемате алкохол на следващия ден.

„Изследванията показват, че след неспокойна нощ дори минимални количества алкохол на следващия ден влошават времето за реакция и бдителността при участниците в симулиран шофьорски изпит,“ казва проф. Салдж-Блейк. „Ако сте изморени и приемате алкохол, седативният ефект на алкохола се обостря.“

Проф. Салдж-Блейк обяснява, че махмурлукът започва няколко часа след като сте изпили последната си чаша, точно когато количеството алкохол в кръвта ви започва да намалява.

„Пълната картина на симптомите се разгръща веднага щом цялото количество алкохол напусне кръвообращението ви, като симптомите могат да продължат до 24 часа,“ казва тя. „С други думи, прекалената консумация на алкохол в събота вечер не само може да провали неделята ви, но и част от понеделник сутрин.“

Алкохолните напитки често съдържат и вещества наречени конгенери, които подсилват вкуса и външния вид на напитката, но заедно с това допринасят за по-сериозни симптоми на махмурлук.

„Конгенерите се синтезират при процеса на ферментация или се добавят при производството на спиртните напитки,“ обяснява проф. Салдж-Блейк. „Голямото количество конгенери в червеното вино може да причини главоболие при някои хора.“

Как да оцелеете

Невъзможно е да промените гените си, затова д-р Чан предлага няколко съвета за облекчаване симптомите на махмурлука.

„Когато предварително знаете, че ще консумирате алкохол, приемайте достатъчно вода или спортни напитки, за да сте хидратирани и да имате добър електролитен баланс, и хапнете нещо,“  казва тя. „Ако имате генна вариация за бърз ензим ADH или бавен ензим ALDH, пийте по-малко алкохол, за да предотвратите натрупването на ацеталдехид в организма.“

Д-р Чан предупреждава, че дори тези, които не страдат от тежък махмурлук, трябва да внимават за последиците от приема на алкохол.

„Липсата на вариация в някой от гените, които метаболизират алкохола, не означава, че може да приемате големи количества алкохол без никакви последици,“ обяснява тя. „Хората не трябва да се подвеждат по гените си и трябва да внимават при консумацията на алкохол дори и да нямат определена генетична вариация.“

Последиците от злоупотребата с алкохол включват кратковременни ефекти, свързани с нарушена преценка, психическа стабилност, емоционално състояние и физическото здраве.

Гените на махмурлука„С течение на времето продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе то трайни проблеми със здравето като например заболявания на сърцето, рак и проблеми с черния дроб,“ казва д-р Чан.

„Няма ген, който обуславя личния избор, така че не трябва да прекалявате с алкохола.“

Генът ALDH2, който се свързва с метаболизма на алкохол, може да бъде изследван в ДНК теста NGHealth. Алдехид дехидрогеназа 2 (ALDH2) е ензим, който се експресира в черния дроб и преработва токсични, канцерогенни алдехиди в ацетат. Ето защо този ензим играе ключова роля в защитата от оксидативен стрес.

 

Please follow and like us: