Нутригенетика и нутригеномика – да съобразим храненето със своето ДНК

Д-р Марта Михайлова гостува в „По стъпките на красотата” по WNESS TV

Главният генетичен и медицински консултант на NutriGen д-р Марта Михайлова гостува в „По стъппките на красотата” по WNessTV.„Това, което е важно за тези науки е, че те са сравнително нови в своето развитие и се занимават с влиянието на нашия генотип върху храненето и влиянието на храната върху генотипа ни”, споделя д-р Марта Михайлова, главен генетичен и медицински консултант в NutriGen, в репортаж за предаването „По стъпките на красотата” по WNESS TV.

Знанието за начина, по който гените ни се повлияват от външни фактори, дава възможност за разработването на персонализирани здравни програми за подпомагане на хронично-болни пациенти, за превенция на социално-значими заболявания, за подобряване на здравето и начина на живот, както и за подпомагане на тренировъчния режим при активно спортуващи.

Съобразявайки начина си на живот с храненето и генетичните ни заложби, даваме шанс на децата си да бъдат по-здрави и силни.

„С храната не можем да променяме генетичния си материал, т.е. начина, по който е устроена ДНК, но можем да оказваме влияние върху експресията на гените и така да подобряваме функционирането на организма си или да компенсираме нещо, което генетично не работи съвсем добре като го привнасяме отвън.”, допълва д-р Михайлова.

Вижте ТУК пълния репортаж на Надя Павлова от WNESS TV.

Източник: „По стъпките на красотата”, WNESS TV

Please follow and like us: