Мария Симеонова: „Генетичното изследване е най-добрата дългосрочна инвестиция, която човек може да направи за себе си, за своето здраве, а и за своите близки.”

maria-simeonova-articleВ рубриката „Експертите говорят” ви срещаме с изявени специалисти в различни области, които са обучени да работят с генетичните тестове на NutriGen. След като ви представихме в интервю д-р Силвия Паскалева и персоналния треньор Ивайло Соколов, се насочваме към клиничния диетолог Мария Симеонова. Повече за своята практика и изготвянето на персонализирани хранителни режими, ще разберем от нея:

Ти си клиничен диетолог, като получаваш образованието си в Universitat de Barcelona и практикуваш в Испания. Разкажи ни малко повече за професионалното си развитие.

Внучка съм на лекари, но това, което съм завършила като висше образование в България, няма нищо общо с медицината. Не че не съм искала да продължа пътя на моите дядо и баба, но трябваше сама са го осъзная, а не някой да ми го налага. От друга страна – още от гимназията живота ми е свързан с испанския език и култура. Избрах Universitat de Barcelona, защото е един от най-старите университети в Европа (1450 г.), или както там го наричат „един от стълбовете на каталунската общност“. Към днешна дата съм член на редица организации в Испания, както и на Българското дружество по хранене и диететика. Имам частна практика и в процеса на работа си сътруднича с различни национални здравни организации – в Испания и България. Професионалните ми интереси са в областта на гастроентерологията, кардиологията и алергологията – може би защото това са области, в които правилното хранене заема съществена част от провежданата терапия на лечение.

Кога за първи път се сблъска с нутригеномиката и нутригенетиката и какво провокира интереса ти към тези науки?

Още в университета имахме доста подробна иформация, започнах да се интересувам, да чета, да участвам в различни международни онлайн форуми.

Откъде разбра за обученията на NutriGen и с кои генетични изследвания работиш най-често?

В Европа, а и не само, персонализираната медицина набира все по-голяма популярност. Бях в Испания и в един от редките случаи, в които чета информация на български език в интернет, попаднах на интервю на Боряна Герасимова. Силно се впечатлих колко силно е това момиче и се свързах с нея.

Най-често работя с хора, които са избрали NGHealth и NGDiet.

А в какви случаи препоръчваш генетично изследване?

Считам, че генетичното изследване е най-добрата дългосрочна инвестиция, която човек може да направи за себе си, за своето здраве, а и за своите близки. Препоръчвам на всеки, който има възможност да си го позволи.

Какви са твоите наблюдения върху ролята на генетичния профил и съобразяването му с  индивидуалния режим на хранене?

Има 2 типа клиенти – такива, които спазват препоръките ми и постигат много добри, отлични резултати – като тук нямам предвид загубата на килограми, а за реално подобряване на здравословното състояние, доказано и с лабораторни изследвания.

Вторият тип хора са такива, които се страхуват от промяната и продължават да се хранят и живеят по стария начин. В такъв случай генетично изследване е излишно. За съжаление никак не са малко хората, които не могат да осъзнаят нуждата от промяна и препочитат да си изпият сутрин лекарството, защото „така е по-лесно“, вместо да мобилизират волята си.

Диета и отслабванеКогато си в България правиш консултации в специализирана болница за активно лечение на детски болести и частен медицински център в гр. Варна. Какви са най-честите оплаквания на родна земя. А на работното ти място в Испания?

И на двете места работя с хора със здравословни проблеми – кардиологични, метаболитни, онкологични и др. Факт е обаче, че испанците са сред едни от най-дълголетните нации не само в Европа, но и в цял свят. В България работя с хора от цялата страна и това, което ми прави силно впечатление, са няколко неща: сами си поставят диагнози на база прочетено в интернет или по „съвет“ на роднина, приятел, съсед. Пак по същия начин приемат медикаменти, без лекарско предписание, защото в много аптеки могат да отидат и да си закупят въпросното лекарство и никой няма да ги попита дали имат рецепта. И тук нямам предвид хранителни добавки, а лекарство за хипертония например. Друга разлика, която отбелязвам, е че в България обикновено става въпрос за пациенти с основно заболяване и много други съпътстващи, т.нар. коморбидност, и в крайна сметка нито едно от заболяванията им не е добре контролирано. А за допирни точки между двете здравни системи за съжаление дори не може да става дума. В Испания се отделя много време на превенция и профилактика и пациентите не заплащат  потребителска такса, не доплащат лекарства, изследвания…

Защо според теб е необходимо повече хора да се запознаят с възможностите на геномната медицина и влиянието ѝ върху здравето ни?

Защото не повече от 5-7% от болестите на съвременния човек се дължат на гени, всичко останало е терен, върху който ние въздействаме с начина си на живот – хранене, почивка, стрес, спорт. Разбира се, пакетите генетични изследвания, които се предлагат, съвсем не могат да обхванат всички гени, но поставят доброто начало на пълноценен и здравословен живот.

Какво ще препоръчаш на нашите читатели, за да поддържат здравословното си състояние?

Освен рационалното хранене, разбира се,  да отделят време за активно движение, да си намерят хоби, да намалят стреса. Аз обичам да сравнявам една българска с една испанска поговорка. Нашата е: „Не оставяй днешната работа за утре“. Испанците имат друго разбиране: „Не върши днес нещо, което може да бъде свършено утре“. Пожелавам на всички ваши читатели и клиенти да бъдат здрави и да се усмихват повече!

Мария Симеонова е клиничен диетолог и изготвя индивидуални хранителни планове за: поддържане на добър тонус и oптимално здраве; наднормено тегло и затлъстяване; автоимунни заболявания – на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит; проблеми на храносмилателната система; женски хормонални проблеми и др.
Please follow and like us: