Отблизо – генът CAT(каталаза)

Генът CAT -262 (каталаза) е сред включените нови гени в генетичното изследване NGHealth. Той кодира антиоксидантния ензим каталаза (CAT), който се изявява в най-големи количества в черния дроб, бъбреците и еритроцитите.Генът CAT-262 (каталаза) е сред включените нови гени в генетичното изследване NGHealth.

Той кодира антиоксидантния ензим каталаза (CAT), който се изявява в най-големи количества в черния дроб, бъбреците и еритроцитите. Този ензим отговаря за бързото превръщане на водороден пероксид във вода и кислород. Той играе изключително важна роля в редокс-баланса, а понижената активност на CAT води до повишена концентрация на водороден пероксид и, следователно, оксидативен стрес.

Генотипите на този ген са TT, CT и CC и са съответно с умерено, слабо и благоприятно въздействие върху диетата.

Понижената активност на CAT се асоциира със заболявания, свързани с оксидативен стрес, вкл. рак, диабет и невродегенеративни заболявания. Генотип CC се свързва с повишена активност на CAT и следователно предоставя определена защита срещу проблеми с редокс-баланса.

За носителите на алел Т е препоръчително да се спазва богата на полифеноли диета и да се консумират много зеленчуци. Също е хубаво да се намали излагането на токсини от околната среда, идващи от замърсяване, пестициди от пушени храни и нитрати използвани като хранителни консерванти. Желателно е спирането на тютюнопушенето. Жените-носители на генотип TT трябва да бъдат внимателни и добре информирани, преди да се подложат на хормонално-заместителна терапия, особено ако тя е за по-дълъг период от време, за да избегнат риска от рак на гърдата.

Носителите на алел C, особено генотип CC пък, се асоциират с понижен риск от рак (най-вече рак на гърдата) и по-добър антиоксидативен баланс. Защитният механизъм на алел С се наблюдава особено ясно при индивиди, които приемат голямо количество богати на антиоксиданти и полифеноли храни. Интересен факт е, че тази зависимост не се наблюдава при прием на антиоксидантни хранителни добавки.

Източник: Ahn et al. 2005 & Goth et al. 2012.

ДНК тестът NGHealth съдържа най-голям набор изследвани гени. NGHealth ще Ви даде нужната информация за изграждането на високоефективен персонализиран хранителен режим, съобразен с особеностите на Вашия геном.

 

 

Please follow and like us: