„На първо място е нужно да осъзнаем, че имаме проблем”, д-р Лидия Христова за NGEstrogen, промяната в начина на живот и грижата за здравето

Решихме да Ви срещнем с един от първите ни клиенти, доверили се на ДНК теста NGEstrogen – д-р Лидия Христова. Вижте какво споделя за фамилната си история. Решихме да Ви срещнем с един от първите ни клиенти, доверили се на изследването NGEstrogenд-р Лидия Христова (практикуващ ортодонт). Нейната история започва преди повече от десет години с търсене на решения за здравословните трудности, пред които е изправена и стига до неочаквани обрати в професионалните ѝ интереси,  след като е „погледнала” в гените си. Вижте сами какво ни сподели тя за здравето, за дисциплината, личния избор и гените:

Вие сте чудесен пример за човек, който променя успешно начина си на живот след 10-годишно търсене на решение на хормонални проблеми с помощта на NGEstrogen. Разкажете ни повече за здравословното си състояние преди приложението на теста.

Началото на този дълъг път на въпроси и отговори започна с диагнозата на моята майка – миома, което е наложило тотална хистеректомия на 40 години. След операцията тя не е била профилактирана, което е довело до тежка остеопороза, с последващи фрактури на прешлените. Това ме накара да се замисля генерално за състоятелността на здравната ни система и по-конкретно за ендокринологията, която няма индивидуален подход към пациентите – стандартна практика, с която не съм съгласна. Това ме провокира да търся материали и статии на водещи специалисти в чужбина, свързани с профилактика и лечение на остеопорозата.

При профилактичен преглед на 38 години ми откриха няколко миоматозни възли. Това, че историята на майка ми можеше да се повтори и при мен, ме провокира да търся варианти за лечение в чужбина, защото тук в България хистеректомията беше единственият изход. Доверих се на български лекар, практикуващ в Германия, който ме оперира лапароскопски, отстранявайки само миоматозните възли. Но това подобри само частично общата картина. Продължавах да се чувствам оточна, вяла и без настроение. Усещах, че имам хормонален дисбаланс, но не знаех причината за това. Всички показатели бяха в абсолютна норма. Включих и кръвен тест за непоносимост към храни. Въз основа на резултатите, спазвах 6-месечен диетичен режим на хранене (без глутен, яйца и млечни продукти), който обаче по никакъв начин не подобри състоянието ми, а дори напротив – задълбочи го.

След като обстойно изследвах и изключих всяка възможна причина, криеща се в моето тяло, реших да проследя здравословните проблеми поколения назад по майчина линия – майка ми, баба ми, лелите ми…Те всички бяха оперирани от миоми, коя в по-млада възраст, коя – в по-напреднала. Един ден съвсем случайно попаднах на реклама на NGEstrogen във Фейсбук. Доверих се без да се замислям, направих теста и изчаках търпеливо резултатите. Анализът, направен от д-р Михайлова, даде логично обяснение на предположенията ми. Нейната препоръка бе лечение с прием на  добавки.

След втория месец от назначената програма започнах да усещам отдавна чаканото подобрение.

Продължавате ли приема на тези добавки?

Да! Те са част от моя хранителен режим и ежедневно  оценявам, че промените за мен са  изцяло в положителна насока. Много съм щастлива, защото с придобития опит ще мога да профилактирам и останалите жени в семейството. При правилен анализ на кръвни изследвания, генетичен тест и добре свалена анамнеза може да се прецени какъв е индивидуалният наличен дефицит при различните пациенти. Изследването NGEstrogen няма да даде решения – това е работа на специалистите като д-р Михайлова, които анализират резултатите, но със сигурност ще даде отговори на много въпроси. А когато знаем срещу какво се борим, не ни остава нищо друго освен да подберем правилните инструменти, за да излезем от сценария, в който собствените ни гени са ни определили като главен герой и съзнателно да се превърнем в автори, пишещи своята собствена нова „книга”.

Споменахте, че работите с немски специалисти. Разкажете ни и за това.

Това е фармацевтична компания, чиито специалисти изготвят добавки, ензими и чисти хормонални препарати, придружени със съответните сертификати. Прилагането на хормонално-заместителна терапия в малки дози е чудесна профилактика при предстоящ климактериум при жените. Стабилността на хормоналния баланс има отношение и към синтеза на колаген, който както знаем е в основата на структурата на кожа, коса, стави. Такава терапия позволява да се запази след определена възраст както добрия външен вид, така и общото здраве на организма.

Колко важни са промените в хранителните и двигателни навици за лечението на даден пациент?

Освен приема на правилните добавки, включих и двигателен и хранителен режим. Всеки трябва да намери спорта или онази двигателна активност, която го зарежда емоционално и го прави по-енергичен и по-хармоничен.  Тези промени са от изключителна важност, но в основата е осъзнаването на самия проблем и съзнателното решение да поемем отговорността  за собствения си избор – с последователност и постоянство. Въпрос на личен избор е дори и това дали ще виждаме трудностите като непреодолими препятствия или като възможности.

Вие сте практикуващ ортодонт, но вече имате и ново поприще. Защо решихте да се ориентирате към него?

Промените в здравословното ми състояние ме подтикнаха да търся нови методи за цялостно лечение. Точно така започнах да се занимавам с Plasmolifting и терапия с ботулинов токсин при мигренозни пристъпи и главоболие. Това са иновативни биологични методи за лечение. За мен най-вълнуващото предизвикателство на новото време е да развиваме медицината в посока на профилактиката и минималното прилагане на синтетични лекарства, които лекуват симптомите, но не и първопричините. В момента фокусът ми е основно в тази област, но все още практикувам и ортодонтия, защото тя провокира и обогатява творческото в мен.

Как хората научават за Вас? Имате ли отделен кабинет?

Практикувам в съществуващия ми кабинет. Не използвам реклама, защото в малък град като Добрич новините стигат бързо. Търсещите и достатъчно мотивирани пациенти винаги намират най-подходящото лечение за себе си.

Какво бихте препоръчали на хора, които срещат трудности, сходни на Вашите?

Както казах вече, на първо място е нужно да осъзнаем, че имаме проблем.  Поемането на отговорност за собственото ни здраве е първа и основна стъпка към изцелението. Нека анализираме себе си- кое ни е довело до това състояние, какви емоции преобладават в ежедневието ни, кои са факторите влияещи върху живота ни….Няма въпроси без отговори, има само незададени такива.

Осъзнатото провеждане на лечението предполага постигането на оптимален резултат.

Д-р Лидия Христова завършва дентална медицина в Медицинска академия – София през  1993 г. Специализира в областта на ортодонтията, лицева естетика и антиейдж програмите. Сертифицирана е в Германия, Чехия и Русия. Понастоящем е практикуващ ортодонт в самостоятелна клиника в град Добрич. Участва в български и международни  конгреси, конференции, изложения, симпозиуми в областта на ортодонтията, плазмолифтинг, антиейдж и ботулинова терапия на различни по естество заболявания.  

 

Please follow and like us: