Нутригеномика за връзката между храненето, гените и заболяванията

Д-р Михайлова и д-р Ригов на гости в „Здравето отблизо” по БНТ

Генетичният консултант в NutriGen д-р Марта Михайлова и диетологът д-р Митко Ригов гостуват в "Здравето отблизо" по БНТ.Човешкият организъм и заобикалящата го среда са в постоянно взаимодействие и въпреки че тялото ни е подвластно на универсални за целия ни вид закони, все пак всеки организъм притежава свои индивидуални особености и генотип. Той влияе на метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Именно тези закони изучават нутригенетиката и нутригеномиката, наблюдавайки индивидуалните рекции на човек към определени храни във връзка с неговите генотип, начин на хранене и развитие на заболяванията.

Какво се крие зад тези науки, какви са генетичните предпоставки за детското затлъстяване, как храната влияе на изявата на гените и какво е бъдещето на диетологията, коментират главният генетичен и медицински консултант в NutriGen д-р Марта Михайлова и диетологът д-р Митко Ригов в предаването „Здравето отблизо” по БНТ.

„От 40% до 80% от теглото се определят генетично, а в някои популации може да достигне 85% наследственост в затлъстяването. Това означава, че притежаваме много гени, които отговарят за метаболизма на веществата, мазнини, въгехидрати, склонност към преяждане, склонност към пристрастяване към някои храни. Имаме гени, които ни подлъгват да предпочитаме да похапваме сладко от пасти и торти, вместо от плодове.”, коментира д-р Михайлова за детското затлъстяване.

Нутригенетиката и нутригеномиката изследват индивидуалните "настройки" на организма, свързани с хранене, движение и околна среда. Проба-грешка не е правнилният подход, ако искаме да се справим с наднорменото тегло според д-р Ригов. „Генетичният тест за връзката между хранене и гени ни дава много полезна информация, която един диетолог би могъл да използва пълноценно.”, допълва още той.

Подробния разговор по темата можете да проследите в „Здравето отблизо” ТУК.

Източник: Българска Национална телевизия

Д-р Митко Ригов работи с ДНК теста NGDiet и изготвя индивидуални хранителни режими и програми за хранене на пациенти с различни здравословни проблеми като затлъстяване и наднормено тегло, метаболитен синдром, остри и хроничи заболявания на стомашно-чревния тракт и др. на база на получените генетични резултати.
Please follow and like us: