Знаете ли колко МЕТ часа тренировки на седмица са ви нужни, за да бъдете във форма?

Знаете ли колко МЕТ часа тренировки на седмица са ви нужни, за да бъдете във форма?Физическите упражнения са важна част от пътя към поддържането на добро здраве и стройна фигура. Някои хора обаче се нуждаят от по-интензивни и по-дълги тренировки, за да мобилизират запасите си от мазнини и да упражнят ефективен контрол върху теглото си. Ако искате да извлечете максимална полза от тренировките, добре е да разберете повече за ролята на упражненията върху тялото си.

В гените ви са закодирани индивидуални „настройки“, които определят количеството и вида на упражненията, които е препоръчително да правите, за да постигнете резултатите, които преследвате. За разгадаването на тези настройки можете да се обърнете към изследването NGDiet, което ще ви даде конкретни препоръки в тази насока, и ще ви ориентира за това колко MET часа е добре да тренирате седмично.

Какво е MET?

MET е единицата за метаболитен еквивалент. Това е начин да се измери количеството енергия, което се изгаря при определена физическа дейност. Всеки вид дейност, от гледането на телевизия до тичането, има MET стойност. Колкото по-енергична е дадена дейност, толкова по-висока е MET стойността й.

Какво представляват MET часовете?

За разлика от единицата MET, която е начин да се измери интензивността на определена дейност, MET часовете ви позволяват да изчислите колко часа от избраната физическа дейност трябва да извършвате всяка седмица.

Три лесни стъпки, с които може да изчислите резултата от седмичните си MET часове

  1. В резултатите от своя NGDiet тест, освен ориентировъчния брой MET часове, които трябва да включите в седмичния си тренировъчен режим, ще намерите и списък с дейности, разделени на ниска, умерена и висока интензивност. Ето как изглежда той:

MET - Ниска интензивност

MET - Умерена интензивност

MET - Висока интензивностВашата задача е да намерите дейността, доближаваща се в най-голяма степен до тази, с която вие се занимавате, и да видите колко часа седмично трябва да отделите за тренировки, за да отговорите на индивидуалните нужди на организма си.

  1. За да изчислите MET часовете за всяка дейност, трябва да използвате следното уравнение:

MET стойност X продължителност (в часове) = Резултат в MET часове

Например: ако играете тенис поединично в продължение на 1ч.40 мин. (1,60ч.), това прави 8 MET X 1,60 = 13 MET часа.

  1. За да изчислите седмичния си резултат MET часове, сумирайте MET часовете от всички тренировки през седмицата. Например, ако сте играли тенис поединично в продължение на 1ч. 40 мин., тичали сте 30 мин. със скорост 8 км/ч.(8 x 0,5 = 4) и сте играли 2 часа голф (4,5 x 2 = 9), то тогава седмичният ви резултат MET часове е 26 (13 + 4 + 9). Направете сравнение как това се съотнася към MET часовете, препоръчани в доклада ви.
Please follow and like us: