Затлъстяването при децата или какво му е на „дундьото на баба“?

Затлъстяването при децата или какво му е на „дундьото на баба“?Хапва редовно, изяжда си всичко в чинията, не пропуска десерта и е рекордьор по килограми сред връстниците си. В случай, че това описание е валидно за вашето дете, то най-вероятно имате в семейството си щастлива баба. Защото, ако тя не е сред изключенията от правилото, добре хранещите се внуци са основната причина за усмивката върху лицето й.

Наистина ли обаче „доброто“ хранене е въпрос на обилни порции? Вярно ли е, че пухкавото дете е здраво дете? И проблем ли е, че килограмите му се движат извън стандартните медицински норми или „то ще се издължи като порасне“? Ако слушате баба му, няма за какво да се притеснявате. Ако се допитате до статистиката обаче, има голяма вероятност да се уплашите. Проучване на Световната здравна организация сочи, че през 2013-а година броят на децата до 5-годишна възраст с наднормено тегло е достигнал 42 милиона. България не изостава от глобалната тенденция – през 2015-а година се наредихме на пето място в Европа по затлъстяване сред децата.

Тази стряскаща тенденция е повод да си зададем някои важни въпроси, свързани с причините това заболяване да се превърне в социалнозначим проблем. И, разбира се, да намерим отговори, които ще ни помогнат да държим малките си наследници далеч от тъжната статистика.

Какви са причините?

Едно от най-честите оправдания за излишните килограми са „лошите“ гени. Данните обаче сочат, че само 2-3% от случаите на затлъстяване се свързват директно с наследствени гени. Според Световната здравна организация основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването в глобален мащаб се крие в несъответствието между приетите и изразходваните калории. Това на практика означава, че заплашителната тенденция е резултат най-вече на неправилни хранителни и двигателни навици.

С изключение на случаите, когато са налице по-специфични обстоятелства от начина на живот (наличие на заболяване, прием на лекарствени продукти и синтетични хормони, проблеми от психосоматичен характер), главният герой в страшната приказка, наречена затлъстяване, е хранителният режим. Грешките, свързани с него са по линия както на количеството, така и на качеството и разпределението на приетите вещества.

Какви са последствията?

Затлъстяването при децата или какво му е на „дундьото на баба“?Специалистите са единодушни, че затлъстяването в детска възраст може да доведе до сериозни здравословни проблеми, част от които животозастрашаващи. Сред тях са диабет тип 2, астма, остеопороза, чернодробни, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. С оглед на това е време да стане ясно на всички, че излишните килограми не са просто козметичен проблем – те са предпоставка за развитието на дългосрочни увреждания.

Дългосрочен е и негативният ефект от наднорменото тегло. Натрупването на мастни клетки в детска възраст е необратим процес, тъй като с течение на времето може да бъде намален обемът, но не и броят им. Това е и причината немалка част от затлъстелите деца да се превръщат в затлъстели възрастни. И, което е по-лошо – в болни възрастни.

Кога да взема мерки?

За родителите често е трудно да определят къде е границата между „пухкаво“ дете и дете с наднормено тегло. Не чакайте мъникът ви да постави килограмови рекорди, преди да вземете мерки. Ако смятате, че има място за притеснения, свързани с теглото му, направете необходимите консултации и изследвания. Обърнете се за съвет към квалифициран специалист, който може да направи оценка на състоянието му на база на обективни медицински показатели, в това число (но не само): телесни мерки, кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди, холестерол.

Какво да направя?

Сигурно сте чували за максимата „превенцията е най-доброто лечение“. Е, в този случай тя важи с пълна сила. И тъй като затлъстяването е следствие основно на грешки в режима на хранене, добре е да „атакувате“ именно този фронт.

Ако искате малкото ви съкровище да се радва на добро здраве и физическа форма, изградете му правилни хранителни навици. Освен с общоприетите правила за здравословно хранене, можете да съобразите диетата на малчугана с индивидуалния му генетичен профил. Проучванията сочат, че генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло, така че това е фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Необходимата информация можете да получите от нутригенетично ДНК изследване, което ще „разкодира“ персоналните нужди на организма му по отношение на приема и разпределението на отделни групи нутриенти. Рзултатите ще ви покажат как тялото му реагира на определени хранителни вещества и какви промени в режима му е добре да направите, за да избегнете евентуални здравословни проблеми, свързани с метаболитните процеси.

Източник: списание Кенгуру

Please follow and like us: