Как да предпазим детето от наднормено тегло и затлъстяване?

Как да предпазим детето от наднормено тегло и затлъстяване?Децата с наднормено тегло и затлъстяване са все по-често срещано явление. Броят им се увеличава успоредно с развитието на веригите за бързо хранене и високите технологии, а статистиката става все по-плашеща.

Световната здравна организация определя нарастващото разпространение на затлъстяването сред децата като резултат от промените в обществото, като свързва проблема най-вече с нездравословните хранителни навици и липсата на достатъчно физическа активност. В началото на годината Комисията по прекратяване на детското затлъстяване към Световната Здравна Организация (СЗО) представи официален доклад, който включва шест основни препоръка за борба със заболяването. Сред тях са: прием на здравословни храни; повишена физическа активност; пренатална и постнатална грижа; въвеждане на хранителен режим и физическа активност от ранна детска възраст; въвеждане на занимания, свързани на здравето, храненето и движението в училище; контрол върху теглото.

Съвсем очаквано, храненето попада в „епицентъра“ на проблема и вниманието на специалистите е насочено именно към него. Това е причината да подготвим списък с няколко практични съвета, свързани с изграждането на пълноценен хранителен режим за най-малките, който днес споделяме с вас.

  1. Създайте правилни навици

В последните години се появиха купища информация за ключовата роля, която имат първите години от захранването на детето в изграждането на правилен хранителен режим. Все повече доказателства изникват в подкрепа на твърдението, че хранителните навици, създадени в ранна детска възраст, са важен фактор за здравето ни като възрастни. Затова е важно да зададете правилни „настройки“, които да осигурят нужния ритъм в режима на детето. Като начало се постарайте закуската да присъства като задължително и пълноценно хранене в менюто на мъника. Бъдете настоятелни и последователни в желанието си да превърнете плодовете в чест гост в чинията му. И не забравяйте, че най-силно въздействие и дългосрочен ефект можете да постигнете с личния си пример!

  1. Изградете режим по мярка

Как да предпазим детето от наднормено тегло и затлъстяване?Изграждането на пълноценнно меню е трудна задача, особено когато то е предназначено за най-малките членове на семейството. Ако се опасявате, че детето ви може да развие наднормено тегло и сте размишлявали над това какво трябва да включват закуската, обядът и вечерята му, най-вероятно сте се сблъсквали с един куп въпроси. Дали е добре да изключите от диетата му определени продукти или по-добрият вариант е да намалите количеството за сметка на разнообразието? Как можете да бъдете сигурни, че му доставяте нужното количество и разнообразие от всички хранителни вещества, които растежът и пълноценното му развитие изискват?

Има изобилие от информация по темата и, ако направите едно по-обстойно и селективно търсене, можете да намерите ценни препоръки за хранене, съобразени с възрастта на детето. В случай, че искате да сте още по-прецизни в преценката си, можете да адаптирате менюто му спрямо индивидуалните особености на организма му, в това число и неговия генетичен профил. Това може да стане посредством генетично изследване, което да определи оптималното количество и разпределение на макро и микронутриентите, които е добре да включите в диетата му. Резултатите ще ви дадат ценни насоки за това какви промени е важно да направите в хранителния и двигателния режим на хлапето, за да може то да поддържа добро здраве и оптимална физическа форма.

  1. Наложете справедливи правила

В забързания свят, в който живеем, често се налага да избираме лесни решения, които ни помагат да се справяме с многото задължения и натоварения график. Добре е обаче да поставите няколко основни правила, свързани с храненето, които да следвате без особени отклонения. Можете например да сложите формални рамки, свързани с консумацията на определени продукти (чипс, вафли, бисквити), като ограничите присъствието им у дома или ги включите в график – позволени са един път в седмицата, два пъти в месеца и т.н, като внимавате да не ги използвате за награда. Превръщането на здравословната семейна вечеря в традиция също може да стане пълноценна част от фамилния график, която не подлежи на дискусия. Имайте предвид, че е от изключително значение правилата, които налагате, да се изпълняват от всички вкъщи, в противен случай те ще имат много по-малка тежест.

Please follow and like us: