4 мита за генетичните изследвания

4 мита за генетичните изследвания

  1. Няма смисъл да се изследвам, защото не мога да направя нищо, за да променя резултатите.

Много хора живеят с усещането за генетична обреченост, тъй като в семейството им има лоша „традиция“, свързана с развитието на конкретно заболяване. Други смятат за нормално това, че затлъстяването например, се е превърнало в отличителен белег на няколко поколения от рода им, защото считат, че това е въпрос единствено на гени. Двете групи хора са свързани от общото разбиране, че няма какво да направят, за да променят съдбата си; че са обречени да бъдат наследници на „лоши гени“.

Гените наистина играят важна роля по отношение на здравословното ни състояние. Те обаче са само един от факторите, които имат значение за поддържането на добро здраве.

Представете си, че човешкият организъм е пиано. Гените са като клавишите му – те представляват основата, необходима за неговото функциониране и задават общата рамка, в която то ще „работи“. Факторите на средата са пръстите на пианиста – те определят кой клавиш, кога и как да бъде натиснат. Тази аналогия до голяма степен е вярна, що се отнася до това колко важна е ролята на пианиста (факторите на средата) за създаването на хубава мелодия, т.е. за поддържането на добро здраве.

4 мита за генетичните изследванияВ повечето случаи наличието на генетично предразположение към определено заболяване съвсем не е категорично условие за неговото отключване. Начинът на живот (хранене, движение, консумация на алкохол и цигари, и т.н.) до голяма степен може да повлияе генетичните пропуски, свързани със затрудненото протичане на един или друг процес в организма.

Нутригенетичното изследване ще ви помогне да адаптирате режима си спрямо индивидуалните особености и „препятствия“, заложени във вашата ДНК. Резултатите ще ви дадат ценна информация за това как функционира тялото ви и какви стъпки е добре да предприемете, за да намалите потенциалните рискове. Ще научите важни детайли, свързани с възможностите ви да усвоявате мазнини и въглехидрати, необходимостта от допълнителен прием на витамини, антиоксиданти, противовъзпалителни добавки и др., както и какви да бъдат типът и интензитетът на физическо натоварване, което да включите в програмата си.

  1. Генетичните изследвания още не са приложими. Те са продукт на бъдещето.

Генетиката често се спряга за „наука на бъдещето“. Известно е, че тя тепърва ще променя начина, по който възстановяваме и съхраняваме здравето си. След разчитането на човешкия геном през 2005 година обаче тя намира все по-широко и ефективно приложение на практика и вече е част от работещи медицински решения.

Докато доскоро генетиката се свързваше основно с възможностите за диагностика, днес информацията за генома е в основата на ново направление в медицината – персонализираната здравна грижа. Тя позволява превенцията и лечението на заболявания да бъдат извършвани с много по-голяма прецизност, което от своя страна води до по-голяма ефективност и минимизиране на негативите от конвенционалния подход, който разчита на стандартизирани решения.

В основата на персонализираната медицина лежат генетичните изследвания, които дават възможност за обстоен поглед върху индивидуалните специфики, свързани с протичането на ключови биологични процеси в човешкото тяло. Достъпът до тях е отворен за всеки, който иска да научи повече за рисковете и възможностите, закодирани в гените му. Приложимостта и надеждността на информацията, която те осигуряват, ги превръщат в търсен продукт, който първо намери място в САЩ, а в момента завладява Европа и останалата част от света.

  1. Генетичните изследвания поставят „страшни диагнози“, които не искам да знам.

Като начало трябва да се има предвид, че съществуват различни видове генетични изследвания. Нутригенетичните изследвания не са инструмент за диагностика, те не показват какво е моментното ви здравно състояние, нито ви казват кое заболяване със сигурност ще развиете в бъдеще.

Генетичната информация, с която нутригенетичните изследвания боравят, показва наличието на предразположения, които се влияят от начина на живот. Това означава, че информацията, която ще получите, ще ви покаже специфики, които повлияват протичането на ключови биологични процеси в тялото ви. Възможно е да разберете например, че носите в своята ДНК предразположеност към напълняване и склонност към преяждане, които да спомогнат развитието на затлъстяване; или че тялото ви не усвоява нужното количество калций и витамин D, което от своя страна може да доведе до широк набор от травми и костни заболявания.

4 мита за генетичните изследванияТази информация ще ви помогне да предприемете нужните мерки, за да минимизирате негативните ефекти от пропуските, закодирани във вашата ДНК. Това може да стане чрез адекватни промени в начина ви на живот (свързани най-вече с хранене и движение), които да компенсират липсата на конкретни вещества, които тялото ви не успява да синтезира или усвои в адекватни количества, както и да спомогнат изразходването или изхвърлянето на други (напр. токсини), които се произвеждат или натрупват в излишък.

  1. Има смисъл да си направя генетично изследване, само ако вече съм развил конкретно заболяване.

Нутригенетичните изследвания могат да бъдат прилагани както с превантивна, така и с коригираща цел. Информацията, която те осигуряват, позволява да бъде оптимизирано протичането на биологичните процеси в тялото и същевременно да бъдат намалени негативните ефекти от вредните влияния, оказани върху организма.

Ефективността на изследванията е най-голяма, когато те са част от цялостна превенция, започваща във възможно най-ранен етап от развитието на тялото. Колкото по-рано бъдат ограничени възможностите за развитието на неблагоприятни процеси в организма, толкова по-малка ще бъде вероятността те да провокират отключването на конкретно заболяване. В случай, че генетичната обремененост е твърде силна, за да може заболяването да бъде напълно потиснато, е възможно неговото настъпване да бъде отложено във времето, а негативите, свързани с проявленията му – сведени до минимум.

Please follow and like us: