Бъдещето на персонализираната медицина е в гените ни

Бъдещето на персонализираната медицина е в гените ниМожем да направим тест дори и у дома, резултатите ни са завинаги

Иновативна сфера на генетиката, наречена нутригеномика, изследва връзката между хранителния режим и начин на живот на хората и техния генетичен код. Фокусът е върху присъствието на гени, които оказват влияние върху способността на човек да извлича максимални ползи от начина си на хранене, спорт и всекидневните си навици.

Благодарение на най-новите открития в тази насока персонализираната медицина и диетология набират все по-голяма популярност и дават още по-добри резултати.

Хората имат 99.9% сходен генетичен код, но всички ние имаме малки разлики в нашата ДНК, които ни отличават от другите. Тези малки вариации определят кои хранителни вещества имат ефект върху нашия организъм и как те влияят върху метаболизма ни.

Персонализираният хранителен режим е един вид двупосочна улица – от една страна, хранителните вещества, които консумираме могат да повлияят на генната експресия; от друга страна, нашите гени са в състояние да повлияят на това как телата ни реагират на тези хранителни вещества.

Нутригеномиката се фокусира върху това сложно взаимодействие, благодарение на което вече могат да бъдат изготвяни индивидуални диети, съобразени с личния генетичен профил. Това не само ще подобри физическото здраве на индивидуално ниво, но може да повлияе в много по-голям мащаб за предотвратяване на широко разпространени заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, рак и недохранване.

Здравето ни е резултат от взаимодействието между гените и фактори от начина ни на живот, например режим на хранене, спорт, стрес, пушене и консумация на алкохол.

Уникалната генетична структура на всеки определя кои нутриенти се използват и по какъв точно начин, как се отделят токсините и кои ефективни ключови процеси протичат в тялото му. Чрез промяна в диетата и начина си на живот можем да въздействаме значително върху начина, по който функционират гените ни и да компенсираме области, в които те не се справят оптимално.

В световен мащаб нутригеномиката и ДНК тестовете с тази насоченост са широко разпространени и придобиват все по-голяма популярност. В много страни те вече са навлезли като способ за лечение и превенция на различни заболявания и представляват най-важната първа стъпка към по-здравословен начин на живот.

В България също вече има достъпни ДНК тестове, които всеки може да си поръча и да направи сам от удобството и комфорта на собствения си дом.

Предлагат се и различни видове тестове – диетен ДНК тест, който показва кои са най-подходящите храни за вас; спортен ДНК тест, който дава информация за спортния ви потенциал и риска от травми; и не на последно място – здравен ДНК тест, който изчислява потенциалния риск от заболявания. На базата на тези тестове лекари-специалисти могат да ви изготвят индивидуален план за лечение, превенция или диета.

Една диета например, която се базира на информацията от вашата ДНК, може да бъде до 2 пъти по-ефективна от която и да е традиционна диета според проучванията. Докато стандартните препоръки на конвенционалната медицина и диетология за здравословно хранене са с обобщаващ характер и се отнасят за всички хора, то нутригеномиката предполага разработване на специфични здравни препоръки, които се променят спрямо индивида.

ДНК тестовете се правят веднъж в живота на човек и са валидни само за него и завинаги. Направен навреме един такъв тест дава познанието и възможността дори да се предотвратяват болести и хронични заболявания, още преди те да са се появили или да бъдат „отключени“.

В този смисъл нутригеномиката се очертава като важна научна област, тъй като тя създава възможността за подобряване на здравето на човек, чрез използване на неговия генетичен потенциал.

Благодарение на това хората вече могат да взимат информирани решения по отношение на своето здравословно състояние, начин на живот и хранителен режим. Въздействието на нутригеномиката в здравеопазването тепърва ще нараства в бъдеще и специалистите все по-често ще препоръчват ДНК тестовете като най-краткия път към персонализирано лечение и превенция на заболявания.

Източник: в-к Монитор

Please follow and like us: