Защо децата трябва да спортуват?

Защо децата трябва да спортуват?Спортът, независимо дали отборен или индивидуален, е чудесно занимание за децата, което им носи и много други ползи в допълнение към физическата активност. Участието в различни спортове помага за изграждане на самочувствието и увереността, мотивира децата да постигат успехи в училище и им помага да придобият социални умения. Освен това те оценяват ползите от поставянето на цели и практикуването на дадена дейност.

Физическа активност

Физическата активност е най-очевидната полза от спорта. Децата често прекарват твърде много време пред телевизора или компютъра. Спортът и игрите са чудесна възможност за упражнения, които да ги поддържат здрави и във форма.

Социални умения

Участието в различни спортове помага на децата да изградят социални умения, които ще им служат през целия живот. Те се учат да общуват не само със своите връстници, но и с възрастни, например треньорите и съдиите. Децата придобиват лидерски умения, научават се да градят екип и да комуникират – всичко това ще им е от полза в училище, в бъдещата им кариера и отношенията им с другите.

Самочувствие

Спортът има благоприятно влияние върху самочувствието и увереността на децата. Тези от тях, които се занимават със спорт, получават похвали и биват окуражавани от треньорите и родителите, което спомага за изграждане на самочувствието им. Освен това чрез спорта те се научават да се доверяват на собствените си умения и да изискват повече от себе си. Тъй като конструктивната критика играе важна роля в спорта, младите атлети се научават да я приемат и използват по най-добрия начин. Американската академия за детско-юношеска психиатрия препоръчва на родителите да се интересуват активно от спортните занимания на децата си, за да могат те да извлекат максимална полза от тях.

Успех в училище

Защо децата трябва да спортуват?Фактът, че децата, които спортуват, се справят добре в училище, не е изненадващ. Те прилагат към уроците си същите принципи на отдаденост и упорит труд, на които са се научили в спорта. Според статия, публикувана в интернет страницата America, участието в спортния отбор на гимназията увеличава с 41% шансовете на младите жени да завършат колеж.

Здрави през целия живот

Спортът спомага за доброто здравословно и общо състояние не само през детството, но и през целия живот. Спортове като плуване и голф са особено полезни, тъй като децата могат да продължат да ги практикуват и след като пораснат и да поддържат физическата си активнност. Освен това спортуващите деца имат допълнителен стимул да се хранят здравословно. Въпреки че спортът е чудесен начин за поддържане на здравето и благосъстоянието обаче, родителите и треньорите също трябва да окуражават здравословния начин на живот и да бъдат положителни модели за подражание.

Източник: Parentacademy.bg

Автор: Аманда Дейвис за  http://www.livestrong.com/

Please follow and like us: