Александър Тодоров: Генетичните изследвания са част от бъдещето на спортната индустрия

Александър ТодоровАлександър Тодоров е един от първите персонални треньори, които започнаха да прилагат изследването NGSport в практиката си. Запознахме се с него преди почти две години и оттогава работим чудесно заедно, съчетавайки неговите познания и опит относно храненето и тренировките с персонализираните насоки, които резултатите от изследванията носят.

Александър има 20-годишен опит в сферата на фитнеса, както и две квалификации – от Националната спортна академия и програмата CoreFIT, която е сред най-известните в света в сферата на фитнеса и културизма. Въпреки че има висше икономическо образование, професионалният му опит е изцяло по линия на фитнеса. Успешен състезател по културизъм е, има един куп медали зад гърба си и работи активно с клиенти във Fitness For Friends, където е мениджър и персонален треньор.

Днес ще ви срещнем с Александър чрез отговорите, които той сподели в рамките на интервюто ни. Ще научите повече за подхода му в работата с клиенти и ще получите някои ценни насоки, в случай, че тренирате или планирате скоро да започнете да го правите. Приятно четене!


През октомври 2015 г. ти спечели титлата на Държавното първенство по културизъм и фитнес в категория „Културизъм до 70 кг“. Как успя да го постигнеш?

За мен това е трета титла. Помогнаха ми практиката и опитът, които съм натрупал през годините, в съчетание с доброто разбиране на материята, което вече имам. Оттам нататък беше нужно много постоянство, лишения и правилна методика, за да постигна форма, която е достатъчно добра, за да спечеля. Имам зад гърба си 14 години състезателна дейност с прекъсвания, които считам за ползотворни, тъй като състезателите в нашата сфера имат нужда от почивка. Хубавото в този спорт е, че можем да се състезаваме дори след като навършим 40 години. В повечето спортове професионалистите след 34-35 години спират да се развиват, докато за нас това са златни години, тогава ставаме най-добри.

Ти си инструктор с над 20-годишен опит в областта на спорта и фитнеса. Промениха ли се нуждите и изискванията на клиентите ти през това време и как?

Александър ТодоровДа, смятам, че по отношение на изискванията има промяна и тя е свързана с търсенето на перфекционизъм. Много хора вече имат желание да постигнат по-завършен вид и почти професионална форма – това се отнася както за мъжете, така и за жените. Преди време беше по-различно, големият процент от хората тогава се интересуваха или от отслабване, или от качване на килограми, а в момента вече говорим за детайли. Последните седем-осем години търсят повече резултатност.

Това означава ли, че са склонни да вложат повече усилия?

Абсолютно, да. Доста по-сериозни трениращи клиенти наблюдавам, доста по-фокусирани и мотивирани. Вече и информацията е повече, навсякъде има съвети за постигане на съвършено тяло. Тези, които гонят по-голяма цел имат повече изисквания към себе си и към треньорите си. Нужна е и по-голяма инвестиция на време, усилия и финанси.

Има ли разлика в диапазона на годините на клиентите ти?

Диапазонът винаги е бил голям. Имал съм клиенти и на 10, и на 80 години.

Как успяваш да си поддържаш квалификацията? Развиваш ли се междувременно?

Развивам се постоянно. Честно казано, привърженик съм предимно на четенето на книги, свързани със спорт и културизъм, и съм впечатлен, че има такова голямо количество нова литература, която определено е интересна. В професионалния спорт много неща се базират на хипотези, които тепърва се утвърждават, а аз се опитвам да селектирам информацията така, че да взема най-доброто.

Каква промяна искаш да видиш в своята професионална сфера? По какъв начин допринасяш за нея?

Това, което лично мен най-много ме притеснява са недобре подготвените специалисти, които развалят името на нашата професия. Забелязвам, че има много такива треньори и инструктори, дори в София, независимо че тук сме най-много. Това според мен е проблем, защото доста често хората остават с грешно мнение за треньорите, тъй като са се сблъскали с някой, който не разбира. Определено трябва да има промяна в тази насока, като се наложи по-добро селектиране. Съветвам хората, които търсят треньор и инструктор, да са малко по-взискателни. И да не се отказват.

Другото, което искам да видя като промяна е поне малко да се доближим до стандарта на американските треньори, не само като качества, но и като заплащане. За съжаление в България няма как да ги настигнем напълно, но поне в някакъв процент е желателно това да се случи, защото това е вид форма на уважение към труда на истинските професионалисти. Много нископлатени треньори не са достатъчно мотивирани, за да работят добре. За мен един уважаващ себе си треньор не може да се съгласява на твърде ниско заплащане. Става въпрос за обмен на стойност.

Ти си сред първите фитнес инструктори в България, които избраха да интегрират в работата си генетични тестове. Защо направи тази стъпка?

Персонализиран тренировъчен режимОт много години се интересувам от генетика, генетични дадености и особености. За мен всеки човек е субект, който има своите индивидуални недостатъци и плюсове, и е различен от останалите. Когато разбрах, че генетичните тестове за тренировъчен и хранителен режим навлизат в България много се зарадвах, защото за един професионалист това е огромен плюс. Всъщност не само за професионалистите, но и за обикновените хора. Да имаш подробен анализ на гените си е все едно да решаваш сложна задача по математика и да имаш цялата формула пред себе си. Тогава вариантите за грешка са много по-малко.

По какъв начин приложението на тестовете ти помага при изготвянето на тренировъчни режими?

Драстично ме улеснява. Ще ви дам пример от практиката ми на специалист. Приемаме, че сега започвам да се занимавам с даден човек. Трябват ми месеци работа, за да мога да имам приблизителна идея за неговия генотип, за това какви са възможните начини за напредък и по-внимателно трениране в дадена посока. Цялостната система за работа с този човек изисква много методи. Когато резултатите от генетичния тест на този човек са пред мен, тези месеци на дебнене, опитване и грешки вече ги няма. Тогава директно започвам да работя с него, все едно го познавам от много, много отдавна. Това е страхотно улеснение.

Виждаш ли разлика в ефективността на стандартните тренировки спрямо тези, планирани въз основа на индивидуалния генетичен профил на трениращия?

Определено има разлика в ефективността на стандартните тренировки спрямо тези, показани от индивидуалния генетичен профил. Разликата е в това, че стандартната тренировъчна програма се опитва да налучква правилния принцип за трениращия, а това понякога отнема много време. Когато имам пред себе си генетичния профил на човека, работя много по-целесъобразно, защото няма излишно лутане. Лично аз смятам, че това е много по-добрият вариант да се работи с всеки човек.

В каква посока смяташ, че ще се развива фитнес индустрията оттук насетне? И какво място отреждаш на генетиката в този процес?

Персонализиран тренировъчен режимОттук насетне не само фитнес индустрията, но и цялата спортна индустрия ще бъде насочена към такъв тип изследвания и формулиране, защото определено това е бъдещето на спорта. Дори мога да кажа, че в България малко късно стъпиха този вид тестове и изследвания. Смятам, че това е бъдещето – генетичните, хормоналните изследвания и т.н. Те дават ясната картина накъде трябва да върви всеки човек. Като имаш неговата извадка и всичко ти е формулирано – къде трябва да внимаваш, къде трябва да натиснеш и къде трябва да наблегнеш – управляваш работата си много по-лесно и по-професионално.

Какво друго смяташ, че е важно за спортистите, освен генетични/хормонални изследвания?

Смятам, че много подходяща посока е развитието на всички фактори, които потискат стресовите хормони. Всичко, което може да помогне в тази област – генетични тестове, хранене, тренировки, хранителни добавки, медикаменти. Всичко, свързано с потискането и свалянето на кортизола, за мен ще бъде и е един огромен плюс в спортната индустрия. Стресовият хормон е един от основните негативни фактори за слабото развитие на спортистите, за възстановяването, травмите, недоспиването. Всеки един спортист секретира кортизол в различни количества. Смятам, че там може да се работи много, за да се подобрят резултатите на всички видове спортисти. Всеки от специалистите, с които съм говорил в моята сфера, се стреми да минимизира кортизола.

Какви насоки би дал на нашите читатели, за да имат очаквания от тях резултат от тренировъчните им програми, без да компрометират здравето си?

Съветът, който мога да дам е, независимо какви възможности имат, когато започнат да спортуват – фитнес или друг вид спорт – да се обърнат към проверен специалист, дори да е само в самото начало и за кратко. Важно е да получат нужната информация и правилната посока, за да вървят накъдето искат. Защото тръгнат ли в грешната посока, могат да загубят много време и да предизвикат здравословни проблеми, за които да съжаляват.

Препоръчвам на хората, които искат да спортуват, дори да нямат възможност да отделят много време, да прочетат литература, свързана със спорта, който са си избрали, да се ограмотят и тогава да решат кое е за тях и кое не е. Пак опираме до набирането на информация, вместо сляпото тичане към спортната площадка. В никакъв случай не става въпрос за копиране, разбира се. Генералната информация е написана от специалисти, има литература вече навсякъде, така че ги съветвам да се поинтересуват по-сериозно, преди да започнат.

Please follow and like us: