В търсене на идеалния… хранителен режим

В търсене на идеалния… хранителен режимАко спазвате диета, която не отговаря на вашия генетичен профил, може да напълнеете, вместо да отслабнете

Знаете ли как изглежда идеалният мъж? Той е среден на ръст – освен ако не предпочитате високи; има тъмна коса – освен ако не харесвате блондини; и е синеок – освен ако нямате слабост към кафявите очи. Всички тези „освен“ превръщат намирането на перфектния мъж в мисия невъзможна, или по-скоро в мисия персонална. Защото г-н Идеален е с различни „съставки“, пропорции и размери, съобразени с различните нужди, изисквания и предпочитания на дамите.

Подобна е и ситуацията с хранителния режим. Моята идеална диета, в която въглехидратите са главен герой, за друг би била истинско бедствие. Защо е така? Някои казват, че е въпрос на късмет, но има и по-правдоподобно обяснение, което се побира само в три букви: ДНК.

Въпрос на гени

99,9% от гените на всички ни са еднакви. Има обаче 0,01%, който прави всеки от нас уникален. Този 0,01% очертава нашия персонален ДНК профил, който е в основата на отговора „Защо е така?“ от предишния абзац. Индивидуалният генетичен код, който всеки от нас притежава, оказва влияние върху всички процеси, протичащи в телата ни, включително и метаболитните. Той до голяма степен определя как се използват и разграждат компонентите, включени в менюто ни, както и по какъв начин се отделят токсините.

Гените имат сериозен ефект върху хранителните изисквания, метаболитната ефективност и способността на даден човек да отслабне и да поддържа теглото си. Едно и също вещество се възприема по различен начин от различните хора. И докато организмът на един е способен да го разгради сравнително бързо и без излишни усилия, то за друг този процес изисква значително повече време и енергия.

Счита се, че генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. С оглед на тези цифри положението изглежда отчайващо. Какъв е шансът да преборим „дебелашките гени“, ако те са закодирани в ДНК профила ни? И има ли смисъл да опитваме изобщо?

Въпрос на стил

В търсене на идеалния… хранителен режимМакар че гените задават общата рамка, в която функционират телата ни, ние до голяма степен определяме какво да бъде съдържанието вътре в нея. Дори в нашата ДНК да е заложено определено предразположение, не е задължително то да се отключи. Проучванията сочат, че по отношение на затлъстяването гените съвсем не се считат за основен виновник. Начинът на живот изпълнява главната роля в този процес.

Ежедневните навици и най-вече хранителният режим могат да бъдат нагодени според генома ни, така че да получаваме възможно най-голяма полза – и за фигурата, и за здравето си. Режимът ни е в състояние дори да потисне неблагоприятните проявления на гените ни и да промени картината вътре в рамката, с която разполагаме. Така например, ако е налице специфична генетична вариация, която пречи на черния дроб да разгражда определено вещество, правилната диета може да съдейства за компенсирането на този пропуск. И обратното – небалансираният хранителен режим, пренебрегващ нуждите на организма, който „обслужва“, може да отключи здравословен проблем, към който иначе няма генетично предразположение.

Въпрос на избор

Хранителният режим е въпрос на сложен избор. Универсалните „рецепти“ за отслабване обаче не взимат предвид индивидуалните реакции, които варират в много широки граници. Но ако спазвате диета, която не отговаря на вашия генетичен профил, може не само да не отслабнете, а дори да напълнеете.

Именно върху индивидуалните реакции на организма е съсредоточена нутригеномиката – науката, която изследва връзката между гените и храненето. Тя поглежда отвъд готовите предписания и се опитва да „разчовърка“ скритите тайни на телата ни, заложени в генетичния ни потенциал. Нутригеномиката ни дава възможност да се доближим максимално близо до мечтата, наречена „идеален хранителен режим“ (с мъжете, за съжаление, не може да ни помогне…).

В търсене на идеалния… хранителен режимКак го прави? С помощта на нутригенетични изследвания, които дават поглед към индивидуалните генетични реакции. На база на резултатите е възможно да бъде изготвен режим – хранителен и двигателен.

Нутригенетичните изследвания, които вече се предлагат и в България, са ценен инструмент на персоналната медицина. Те са важна част от превенцията на множество заболявания, повлияни от начина ни на живот. В това число влизат чернодробни, респираторни, репродуктивни, злокачествени и сърдечносъдови проблеми. Защото освен средство за поддържането на красива фигура, пълноценната диета е и един от най-ефективните начини да поддържаме добро здраве и тонус. А не е ли именно това основната цел на идеалния хранителен режим?

Източник: сп. “Жената днес”

Please follow and like us: