Изложена ли съм на риск от естроген зависими заболявания?

Изложена ли съм на риск от естроген зависими заболявания?И как мога да контролирам нивата на „женския“ хормон в организма си

Свикнали сме да превръщаме естрогена в изкупителна жертва за всевъзможни неразположения от ежедневието ни. Виним го за излишните килограми, проблемната кожа, косопада, сексуалните несполуки и дори за лошото ни настроение в „онези дни“. Наред с тези не чак толкова тежки прояви на дискомфорт обаче естрогенът води след себе си далеч по-сериозни рискове. Част от тях се побират под общия знаменател на естроген зависимите заболявания.

Какво представляват естроген зависимите заболявания?

Естроген зависимите заболявания са резултат от хормоналния дисбаланс в човешкия организъм и възникват в следствие на нарушените нива на естроген и прогестерон. Често този тип заболявания се отключват след настъпването на естрогенно доминиране, което може да бъде причина за редица заболявания, в това число ендометриоза, кисти по яйчниците, фиброидни тумори на матката, ER-позитивен рак на гърдата, рак на маточното тяло и яйчниците, както и рак на простатата при мъжете. Естрогенното доминиране е и сред основните „виновници“ за състоянието предменструален синдром, което съпътства зрялата възраст при голяма част от жените.

Кой може да развие естроген зависимо заболяване?

На практика всеки. Хормоналният дисбаланс е все по-масово явление в наши дни (особено при жените), защото средата, в която живеем, ни среща с много непознати за тялото ни източници на хормони. Естрогенът днес „пристига“ под формата на хапчета за орална контрацепция, хормонално заместителна терапия, лекарства за повишаване на плодовитостта и много други източници, които повишават риска от естрогенно доминиране. В допълнение към това уседналият начин на живот, който много от нас водят, също съдейства за завишените естрогенни нива.

Добре е все пак да имате предвид няколко фактора, които ви излагат на повишен риск от естроген зависими заболявания. Сред тях са приемът на синтетични хормони, лошият хранителен режим, липсата на двигателна активност, наднорменото тегло, излагането на стрес и повече токсини, както и, не на последно място – генетичната обремененост.

Колко страшни са „лошите“ гени?

Изложена ли съм на риск от естроген зависими заболявания?Ако в семейството ви има хора с естроген зависими заболявания, сигурно сте отчели това като потенциална заплаха за себе си. Още по-сигурно е обаче, че сте приели този рисков фактор като „лош късмет“, който сте безсилни да промените. Всъщност много често това не е така и дори да имате определена генетична обремененост, която ви прави податливи на такъв тип заболявания, в голяма част от случаите можете значително да намалите шансовете за „отключване“ на естроген зависимо заболяване.

Има множество различни причини да се развие доминация на естроген: организмът сам произвежда твърде голямо количество, хормонът не се изхвърля достатъчно ефективно от организма, набавя се от околната среда и храната, и други. Обикновено обаче можете да минимизирате риска, като направите нужните промени в ежедневните си навици и контролирате негативното влияние на средата там, където това е възможно.

Как да се предпазя?

В случай, че тялото ви има склонност към лош метаболизъм на естрогена, и особено ако виждате конкретни проявления в тази насока, можете да компенсирате този недостатък с подходящ хранителен, двигателен режим и, ако е необходимо – определени хранителни добавки, като дииндолилметан. За да бъде този режим максимално ефективен и да отговаря в най-висока степен на индивидуалните нужди на организма ви, е добре да го съобразите с генетичния си профил. Това може да стане посредством генетично изследване, което ще покаже как протичат процесите, свързани с преработката и контрола на естроген и прогестерон в тялото ви. Такъв тип изследване е NGEstrogen – единственият генетичен тест за естрогенен метаболизъм и детоксикация, който се предлага у нас.

Прочетете цялата статия в Az-jenata.com >>

Please follow and like us: