Шампионите на Барселона се подготвят за сблъсъка си с Арсенал с помощта на ДНК тестове

БарселонаОказва се, че Барселона разполага със скрито оръжие за срещата си с Арсенал в Шампионска лига. Част от играчите в отбора, включително Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес, са се подложили на генетични изследвния.

Daily Mail разкрива, че Барса е първият футболен отбор, който се доверява на ДНК изследвания. Състезателите са използвали тестовете, за да определят каква е склонността им към травми и наранявания. Рикард Пруна – докторът, който се грижи за тима, налага този иновативен подход като част от усилията си да поддържа доброто състояние на играчите. Пробата за изследването, направено от Пруна, е взета от слюнка в устната кухина на състезателите и анализира общо 45 гена. Тестът ще помогне на клуба да се справи по-лесно с проблемите, засягащи мускулната тъкан на играчите, и освен това ще позволи изграждането на индивидуална тренировъчна програма за всеки играч.

Резултатите от изследването могат да покажат дали даден играч има по-голяма склонност към мускулни травми или не.

Шведският лекар Матилда Линдбалд, която работи съвместно с Пруна, коментира: „Изглежда като научна фантастика. Доктор Рикард и аз проучваме гените и намираме начини, по които да персонализираме тренировъчните програми.“

По всичко личи, че този вид изследвания носят полза. Въпреки че този сезон отборът вече регистрира 42 срещи – с четири повече от Арсенал – включително за FIFA Club World Cup в Япония, единствено бразилският защитник Рафиня е контузен и е извън игра. Очакванията са Арсенал да има минимум четирима липсващи играчи, в това число Джак Уилшър, Санти Касорла и Томаш Росицки.

Няколко английски отбора вече обмислят да използват ДНК тестове. Бившият английски защитник на Стоук Сити Глен Джонсън си направи генетичен тест докато беше в Ливърпул, същото направи и костартиканският нападател Браян Руис, докато играеше за Фулъм. Арсенал отказва коментар.

Източник: Daily Mail

Please follow and like us: