На какво се дължат промените в микробиома? – Антибиотиците и затлъстяването, Част 2

<< Част 1 – За връзката между антибиотиците и наднорменото тегло

Излагането на антибиотици и другите начини, по които се разрушават микробиомите ни – естествено предавани ни първоначално от нашите майки при раждането, се наблюдават често от самото начало. На около 25% от майките в САЩ се дават антибиотици преди раждането, за да се предотврати инфекцията на новороденото, причинена от патогени, наречени стрептококи група Б. Този удар, нанасян върху микробиомите на майките, би могъл да промени разнообразието от бактерии, които те предават на своите новородени деца.

Освен това, почти една трета от бебетата в САЩ идват на бял свят с помощта на цезарово сечение, което означава, че първият им допир със заобикалящия ги свят се случва в изкуствено стерилна, хирургическа среда. Проучванията все още продължават, но някои от тях показват, че непосредствено след раждане се наблюдават разлики в микробиомите на бебета, родени чрез цезарово сечение. Вместо да получат комплексен набор от микроорганизми от родилния канал на майката, тези бебета нямат друг избор, освен да съберат каквото могат от заобикалящата ги среда, болничния персонал и ежедневните си контакти с майката и други хора. Тези промени в състава на микроорганизмите им понякога продължават седмици, месеци, дори години.

След това по време на важните първи години от детството, микробиомите на много деца се сблъскват почти редовно с антибиотици, най-често предписвани за сравнително безобидни, макар и упорити заболявания като инфекции, възпалено гърло, кашлица и хрема.

Списание International Journal of Obesity публикува през 2013 г. проучване на Блейзър и колегите му, в което са изследвани 11 532 деца, родени във Великобритания. Според резултатите от изследването, при децата, които са лекувани с антибиотици преди да навършат шест месеца, се наблюдава по-голяма вероятност от наднормено тегло на тригодишна възраст. (Друго проучване, публикувано няколко месеца по-късно в същото списание, описва подобни рискове при деца, родени чрез цезарово сечение.)

МикробиомПрез ноември 2014 г. Л. Чарлз Бейли от катедрата по медицина към университета в Пенсилвания, и колегите му допълват тези доказателства с доклад, публикуван в сп. JAMA Pediatrics. Наблюдавани са почти 65 000 деца, поставени под медицинска грижа в педиатрична мрежа в южната част на САЩ, като се установява, че кумулативното излагане на антибиотици – четири или повече курса преди двегодишна възраст, увеличава вероятността от детско затлъстяване. Влиянието върху теглото е най-голямо при тези деца, на които се изписват широкоспектърни антибиотици – такива, които действат срещу най-много видове бактерии.

За да ни помогне да направим връзката между затлъстяването, антибиотиците и микробиома, едно по-ранно изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences от Дейвид Релман и Лес Детлефсен от университета Станфорд, също показва, че повтарящото се излагане на антибиотици – в този случай на ципрофлоксацин, може да доведе до трайни промени в стомашно-чревния микробиом. Всъщност, едно първоначално проучване на екипа на Релман подсказва, че човешкият микробиом е доста устойчив на единични атаки. Микробите в стомашно-чревния тракт на здрави възрастни индивиди се възстановяват веднага след петдневен курс с ципрофлоксацин, но след два курса през няколко месеца дълготрайните ефекти са вече видими. Повтарящото се използване на антибиотици може да промени състава на нормалната ни микробна среда, като някои близки видове си разменят местата, а други просто изчезват.

Източник: списание Genome; автор: Кендал К. Морган

>> Част 3 – Антибиотиците са навсякъде >>

Please follow and like us: