Затлъстяването при децата – въпрос на гени или грешки в храненето?

healthy eatingДецата с наднормено тегло и затлъстяване са все по-често срещано явление. Това е проблем, който се задълбочава успоредно с развитието на културата на бързото хранене и заведенията за хапване „на крак“. Същевременно науката открива нови и нови аргументи в подкрепа на твърденията, че гените играят главна роля в процеса на затлъстяване. На този фон продължават да царят убежденията, че пухкавото дете е здраво дете, че трябва да си изяжда всичко, че ще се издължи по време на пубертета, както и че затлъстяването е основно козметичен проблем.

Статистическите данни са плашещи – проучване на Световната здравна организация сочи, че през 2013-а година броят на децата до 5-годишна възраст с наднормено тегло е достигнал 42 милиона, а през 2015-а година България се нареди на пето място в Европа по затлъстяване сред децата. Специалистите са единодушни, че голяма част от тях ще продължат да страдат от затлъстяване и в по-късна възраст, а последствията от него могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, част от които животозастрашаващи. Сред тях са диабет тип 2, астма, остеопороза, чернодробни, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания.

Стряскащата тенденция е повод да си зададем редица въпроси относно превенцията и ограничаването на негативните ефекти, свързани със затлъстяването. Имаме ли власт като родители да се борим с това явление или всичко е въпрос на гени и влияние на обществото и усилията ни в тази насока са безсмислени? И по-важното – какъв подход, техники и инструменти можем да използваме, за да растат децата ни здрави и да не се превръщат в част от общата статистика?

Отговорите на тези и други въпроси по темата ще можете да научите по време на лекцията „Затлъстяването при децата – въпрос на гени или грешки в храненето?“, която ще се проведе на 28 февруари от 13:40 часа в Bulgaria Mall, като част от събитието „Академия за родители“. Темата ще бъде представена от д-р Марта Михайлова, която е главен генетичен и медицински консултант към NutriGen.

На срещата ще бъдат засегнати следните теми:

  • Затлъстяването в детска възраст – здравни рискове и дългосрочни негативи. Каква е ролята на гените по отношение на затлъстяването и възможен ли е контрол върху теглото, когато е налице генетична предразположеност към затлъстяване?
  • Влиянието на семейната среда и личния пример в изграждането на правилни хранителни навици.
  • Контролът върху теглото – въпрос на избор и информираност.
  • Персонализираното здравеопазване и ползите от приложението на хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди на детето.
Please follow and like us: