Съвременни генетични тестове разкриват спортните ни заложби от най-ранна детска възраст

Можем ли с методите на нутригеномиката да определим кой е най-подходящият спорт за нас, или още по-добре – за нашите деца?

Kids-And-Sports-HD-Picture-2Все по-често чуваме истории за елитни спортисти или атлети на световно ниво, които се доверяват на генетичните тестове. Благодарение на закодираната в техните гени информация, те получават едно по-дълбоко разбиране за своите физически сили, както и за способността на организма им да се възстановява от травми.

Бихме ли могли тогава да използваме генетичното тестване още в най-ранна детска възраст? Това вече се прилага и е практика в много страни. Различните генни вариации могат да ви дадат информация за това, дали вашите деца със своя уникален физиологичен профил биха постигнали успехи, ако започнат да тренират футбол, тенис, плуване или гимнастика, например. Благодарение на нутригеномиката, вие бихте могли да получите подробна информация и една ясна представа за физическите възможности на вашето дете. По този начин вие ще можете още в ранна възраст да го насочите към подходящ за него спорт или да го предпазите от бъдещи травми.

Въпреки че гените очертават атлетичния потенциал във всички спортове, тренировките и обучението са от ключово значение за един талантлив спортист. Разбира се, сам по себе си резултатът от генетичния тест не би означавал много, ако детето не развива своите дарби. Някои спортове, като например ски или гмуркане, изискват такава поредица от прогресивни умения, както и системно обучение, специални съоръжения и съвременно оборудване, че ранното обучение е може би също толкова важно, колкото и вродените атлетически способности.

a-1Информацията, която получаваме от генетичните тестове, подчертава значението също и на типа тяло и физиология, които са важни при все по-конкурентните нива на различните видове спорт. Така например огрoмна разлика би имало между това, дали ще изберете да тичате маратон, или ще се запишете да тренирате баскетбол. Този начин на мислене осигурява гъвкавост когато родителите въвеждат децата си в спорта, в зависимост от това, дали те биха проявили издръжливост повече в дисциплини, свързани с бягане, или по-скоро със скокове например.

Ето защо ранното генетично тестване осигурява възможност на родителите да подпомогнат детето в избора на подходящ спорт, а съчетано със своевременно обучение и системни тренировки, детето би имало един добър старт в спорта, или дори шансове за професионална кариера на олимпийско равнище.

Автор: Соня Иванова

Please follow and like us: