Нутригеномиката и спортистите – бъдещето на спортното хранене

Две жени на една и съща възраст имат един и същ режим на хранене с ниско съдържание на плодове и зеленчуци и високо съдържание на натрий и наситени мазнини. С течение на времето, едната от тях започва да страда от високо кръвно налягане, висок холестерол и заболяване на сърцето. Другата живее дълго, без подобни хронични заболявания.

Двама опитни силови спортисти на една и съща възраст приемат креатин за период от осем седмици и се придържат към една и съща тренировъчна програма за издръжливост. На края на осемте седмици единият от тях е наддал 1.5 кг мускулна маса, а другият – нищо.

Хиляди спортисти демонстрират значително по-добра скорост и издръжливост, ако приемат кофеин преди тренировка, докато при други това няма никакъв ефект.

dnadietЗащо при проучвания на хранителни режими и заболявания или хранителни добавки и спортни резултати наблюдаваните резултати като тези, споменати по-горе, са различни? Тази мистерия започна да се разплита едва през последните няколко години.
През 2003г., след 13 години проучвания, учените, занимаващи се с проекта „Човешки геном“, дешифрираха шестте милиарда „букви“ на човешката ДНК. Това откритие, което включва идентификацията и определяне на от 20 до 25 хиляди гена, доведе до изключителна революция в медицинските проучвания. Голяма част от тях са съсредоточени върху начина, по който генетиката е свързана с различни заболявания. Но тези открития позволиха на света на спорта да надникне в бъдещето на спортните режими на хранене и тренировките с високи резултати.

Разпознати са над 300 гена, свързани със здравето и физическото състояние на човек – от гените, които влияят на сърдечно-съдовата издръжливост, мускулната сила и експлозивност, до гените, свързани с пулса, структурата на тялото, кръвното налягане и метаболитни фактори, напр. как тялото се пречиства от млечната киселина и използва въглехидрати и мазнини.

Заедно с идентификацията на тези генетични характеристики, свързани с физически упражнения, съществуват доказателства, че определени генетични профили могат да реагират много добре на определен тип тренировъчни програми и не толкова добре на друг тип програми. Накратко: чрез използването на строго персонализирани тренировъчни програми, създадени, за да работят според генетичната структура на даден човек (и вземайки предвид факторите от заобикалящата среда), той може по-лесно и по-пълно да разгърне пълния си спортен потенциал.

Това е вълнуващ период не само за кондиционни треньори и професионалисти в областта на тренировъчните режими, но и за спортни диетолози и специалисти по физиология и хранене, които искат да се възползват от новите технологии за оценка и хранителните стратегии на базата на тези генетични открития. От дълго време се предполага, че генетиката играе изключително важна роля в начина, по който даден човек реагира на храни и нутриенти. Едва в последните години, обаче, проучвания в областта на новата дисциплина „нутригеномика“ успяха да представят научни факти в подкрепа на тази хипотеза.

Нутригеномиката е наука, обясняваща как генетичните различия влияят на начина, по който телата ни абсорбират, обменят и използват нутриенти и защо взаимодействието на гените ни с определени хранителни съставки би могло да повлияе на здравето и хранителния ни статус. „Яж според гените си“ е ново измерение в областта на персонализираното хранене. Всъщност, вълнението около нутригеномиката се дължи на разбирането, че тя е основа на индивидуално създадени диети и режими с хранителни добавки, които вземат под внимание индивидуалните спортни цели и генотипи, позволявайки повече точност в оптимизирането на спортните постижения.

Създаването на необходимите инструменти за изготвяне на персонализирани програми чрез използване на научни доказателства от развиващата се в момента област на генетичните изследвания на индивидуално и национално ниво ще позволи на професионалистите в областта на спортните науки да работят заедно в полза на промяна, която ще подобри настоящия мултидисциплинарен екипен подход за постигането на оптимално здраве, физическа форма и спортни постижения.

Веднъж щом индивидуалните хранителни режими станат неразделна част от ежедневната практика, ще може по-успешно да се предвижда ефикасността на различните тренировъчни диети и помагала, да се определят рисковете от хранителни дефицити и да се помага на спортистите да изберат правилните хранителни добавки, за да оптимизират здравето и постиженията си. Що се отнася до спортовете с високи постижения, тази зараждаща се наука е хранителното предимство на бъдещето.

Нанси С. Гест, магистър на науките, диетолог/ 19 ноември 2014г.
Нанси С. Гест, магистър на науките, е спортен диетолог и силов и кондиционен треньор в Торонто, Онтарио и Ванкувър, Британска Колумбия

Please follow and like us: