Да преборим вирусите с добро здраве

Всяка година по приблизително едно и също време в България, както и в голяма част от държавите в северното полукълбо, се установява увеличаване на респираторните вирусни заболявания. Обикновено сезонът на респираторните вирусни инфекции започва през октомври и приключва до март, като пикът се наблюдава между декември и февруари, но в нередки случаи засиленото разпространение на респираторните вирусни инфекции може да продължи включително до май.

С оглед на доста напрегнатите последни месеци, включващи две грипни епидемии, както и настоящата световна пандемия от Covid-19, ние от НутриГен, се стараем да помогнем на нашите клиенти да постигнат оптимално здраве, за да могат да се преборят по-успешно с вирусните заболявания.

При повечето хора грипът или грипоподобните инфекции протичат сравнително леко, без необходимост от медицинска помощ или прием на антивирусни медикаменти и възстановяването настъпва след по-малко от две седмици. Някои хора, обаче, са по-склонни към развитие на усложнения, които могат да доведат до хоспитализация, а понякога и до смърт. Пневмонията, бронхитът, инфекциите на синусите и ушните инфекции са примери за усложнения, свързани с грипа и грипоподобните инфекции. Този тип вируси може да доведе и до влошаване на хроничните здравословни проблеми. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) факторите, които правят някои хора по-податливи към развитие на сериозни усложнения, свързани с респираторните вирусни инфекции, са:

  • напреднала възраст над 65 години
  • ранна детска възраст под 2 години
  • бременност
  • прекомерно телесно тегло
  • сърдечно-съдови заболявания
  • ендокринни заболявания (напр. диабет)
  • отслабена имунна система поради заболяване (напр. ХИВ или СПИН, някои видове рак, напр. левкемия)
  • някои лекарства и терапии, които потискат имунната система (напр. химиотерапия или радиационно лечение на рак, хабитуален прием на кортикостероиди)
  • болести, засягащи белите дробове (астма, хронична обструктивна белодробна болест, муковисцидоза)
  • неврологични състояния при деца

Във връзка с тежките усложнения, които могат да причинят респираторните инфекции и опазването на рисковите групи хора, напоследък непрекъснато се говори за начини на превенция, които можем лесно да приложим в ежедневието – често и обстойно миене на ръце, избягване на докосване на уста, нос и очи, социално дистанциране, използване на маска за ограничаване на заразата и др. Но това са т.нар. „външни“ превантивни мерки и често не са напълно достатъчни да ограничат заболяването. А как да накараме болестта да премине по-леко, ако се разболеем?

Това, което за което много хора не си дават сметка, е, че съществуват и „вътрешни“, „невидими“ на пръв поглед фактори, които можем да модифицираме, за да се чувстваме по-добре, да бъдем по-здрави и по-резистентни на вируси. Тук играят ключова роля генетичните фактори или по-конкретно полиморфизми в нашето ДНК.

Определени полиморфизми в редица гени са проучени в детайли, като за тях съществуват доказателства, че играят решаваща роля за поддържането на добро здравословно състояние и оптимална физическа форма. Тези генетични варианти могат да бъдат повлияни благоприятно чрез персонализирано хранене и адекватна физическа активност.

 

Предлагаме Ви, докато сте вкъщи и чакате да отмине наложеното извънредно положение в страната, да обмислите възможността да направите генетичното изследване NGHealth. То ще Ви съдейства за поддържането на добро здравословно състояние и оптимална физическа форма. Резултатите от теста дават насоки за персонализирано хранене, базирано на генни вариации, като не само ще Ви помогнат да укрепнете здравословно, но в допълнение ще посочат риска Ви за отключването на редица хронични заболявания и състояния.

За целта на теста не е необходимо да напускате дома или офиса си, можете да поръчате изследването онлайн и то да Ви бъде доставен с куриер. По този начин може да вземете своята ДНК проба в домашна обстановка, чрез натъркване на стерилен тампон по букалната лигавица- бърз, лесен и безкръвен процес. Вижте целия процес ТУК. След  взимане на пробата ни я изпращате обратно по куриер, без да се налага да излизате и да рискувате безопасността си. Изследването се предлага на изплащане без оскъпяване. Повече за тази опция вижте ТУК

Наша мисия е да се грижим за Вашето здраве  и най-любезно Ви молим да останете по домовете си и да спазвате препоръките на здравните експерти! Пазете се! Бъдете отговорни към Вас и към околните!

Повече информация за изследването NGHealth може да прочетете тук.

Please follow and like us: