Март – световен месец на ендометриозата

Глобалното движение #EndometriosisAwarenessMonth или #EndometriosisWordwideMarch има за цел да даде гласност и да промени начина на диагностика и лечение на състоянието ендометриоза – хронично заболяване, засягащо приблизително 200 милиона жени по целия свят или 11% от жените в общата популация на възраст между 15 и 44 години. Ендометриозата се среща най-често при жените на тридесет и четиридесет годишна възраст, въпреки това, изявата може да започне при момичета на 8 години.

Ендометриозата е състояние, при което клетки, подобни на тези в ендометриума (слой тъкан, който нормално покрива вътрешността на матката), се срещат извън нея. При заболяването най-често тези клетки се наблюдават върху яйчниците, фалопиевите тръби и тъканите около матката и яйчниците. В редки случаи може да се появят и в други части на тялото. Когато ендометриозата включва яйчниците, могат да се образуват кисти, наречени ендометриоми. Околната тъкан може да се наруши, евентуално да се развият белези и сраствания –

 анормални участъци от фиброзна тъкан, които могат да причинят сраствания на тазовите тъкани и органи.

Основният симптом на ендометриозата е тазова болка, понякога силна – особено по време на менструацията. Почти половината от засегнатите имат хронична тазова болка, докато при 70% болка се появява по време на менструация. Може да се наблюдават периодични тежки менструации или междуменструално кървене.

Често се срещат проблеми с фертилитета, поради което в голяма част от случаите заболяването се открива при жени, които имат репродуктивни неблагополучия. Безплодие се диагностицира при около една трета от жените с инфертилитет. Патогенезата на безплодието зависи от стадия на заболяването – при заболяване в ранен стадий се наблюдава възпалителен отговор, който нарушава различните аспекти на зачеването, докато в по-късен стадий зачеването може да бъде възпрепятствано от срастванията.

Около 25% от жените с ендометриоза нямат симптоми.

Ендометриозата понякога може да бъде погрешно диагностицирана като други състояния, които могат да причинят болки в таза (възпаление в тазовата област или кисти на яйчниците).

За лечение на заболяването най-често се прилага хирургичен подход.

Някои изследователи твърдят, че ендометриозата може да се дължи на нарушения в метаболизма на естрогена, по-специално завишени нива на хормона или дисбаланс в съотношението на естроген и прогестерон. Смята се още, че това прекомерно количество естроген способства растежа на ендометриалните лезии в организма.

Високите нива на естроген са толкова разпространен фактор при наличието на ендометриоза, и макар че все още не е открита окончателната причина за възникване на болестта, естрогеновият дисбаланс се смята за основен потенциален виновник.

В зависимост от особеностите на индивидуалния генетичен профил, с който всеки човек разполага, организмът е способен в различна степен да се справя с обработката на естрогена. Ако искате да разберете как тялото Ви метаболизира хормона естроген, може да се възползвате от изследването ни NGEstrogen, което оценява индивидуалния риск от естроген-зависими заболявания и ефективната им превенция.

Естроген-зависими заболявания, за които тестът може да даде информация, са:

  • Ендометриоза
  • Kисти на яйчниците
  • Фиброидни тумори на матката
  • ER-позитивен рак на гърдата, на маточното тяло и яйчниците, рак на простатата
  • Фиброкистозни и болезнени гърди
  • Цервикалнадисплазия
  • Системен лупусеритематозус

 

Научете повече за генетичното изследване NGEstrogen ТУК или ни се обадете на телефон 0888 842 200 за записване на час за консултация с лекар генетик.

Please follow and like us: