Красиви отвътре навън

По случай празника на жената – 8-ми март, ще Ви предложим някои лесно приложими в ежедневието съвети как да се чувствате по-здрави и по-красиви.

Правилно хранене

На първо място трябва да запомните, че никоя храна не може да Ви накара да изглеждате по-млади и да се чувствате по-здрави за един ден. С течение на времето, обаче, получаването на правилните хранителни вещества може да доведе до забележима промяна. Ще Ви разкрием пет суперхрани, които могат да Ви помогнат да поддържате оптимално телесно тегло, да подобрите общото си здравословно състояние и да придадете блясък на кожата си.

Чували сте старата поговорка: истинската красота идва отвътре. Можете да кажете същото за доброто здраве. Когато се храните правилно, спортувате, спите достатъчно и намирате начин за справяне с ежедневния стрес, започвате да изглеждате и да се чувствате по-добре. Не сте сигурни откъде да започнете? Погледнете изброените по-долу пет храни. Като част от балансираната диета те доказано помагат за отслабване, здраво сърце и бляскава кожа.

  1. Овес

В сравнение с останалите пълнозърнести храни, овесът е най-добрият помощник за понижаване на холестерола според повече от 20 проучвания от 2015 г. Фибрите в пълнозърнестия овес могат да Ви помогнат да ядете по-малко и да отслабнете – консумацията на овес помага за загуба на общите телесни мазнини и най-вече за оформяне на така проблемната зона около талията. Ползите на тази суперхрана не спират до тук – овесът способства за поддържане на здрава кожа, тъй като е богат на вещества като мед, цинк и ниацин.

  1. Сьомга

Вероятно сте чували, че сьомгата, по-специално дивата сьомга, е една фантастична риба. Ето една от причините: сьомгата съдържа астаксантин – вид антиоксидант, който помага за предотвратяване на сърдечни заболявания чрез понижаване на холестерола. Астаксантинът е оръжие против стареенето, тъй като може да намали щетите от слънцето върху кожата и да я направи по-еластична. Сьомгата може да помогне за загуба на тегло, тъй като омега-3 мастните киселини стопяват мазнините в коремната област.

  1. Боровинки

Тези вкусни плодове са с по-високо съдържание на антиоксиданти, отколкото почти всяка друга храна. Приемът на три порции боровинки всяка седмица е свързано с намаляване на риска от сърдечен удар с повече от 30 процента. И тъй като антиоксидантите способстват за предотвратяване или намаляване на щетите от слънцето върху кожата, консумацията на боровинки е начин да помогнете и на кожата да изглежда по-млада. Още един голям бонус на боровинките: техните фибри Ви помагат да се чувствате заситени, така че ядете по-малко количество храна, което потенциално означава загуба на излишно тегло.

  1. Авокадо

Знаете ли, че хората, които ядат авокадо, са по-здрави? Установено е, че авокадото намалява телесното тегло, стопява мазнините в коремната област и снижава риска от метаболитен синдром – състояние, което може да доведе до диабет и сърдечни заболявания. Авокадото е източник на голямо количество витамини С, Е и К – ключови за здравето на кожата витамини. В допълнение, здравословните мазнини в авокадото могат да предотвратят появата на бръчки и да спомогнат за намаляване на щетите от слънцето.

  1. Орехи

Орехите са с високо съдържание на калории. Въпреки това, в тях се съдържат незаменими хранителните вещества. В орехите има повече омега-3 алфа-линоленова киселина в сравнение с всяка друга растителна храна – важна съставка за сърдечното здраве. Те са с високо съдържание на протеини и фибри, които могат да Ви помогнат да отслабнете. Искате здрава, по-млада кожа? Орехите са богати на антиоксиданти, които забавят стареенето. Витамин Е, цинк и селен спомагат за подхранването и защитата на кожата.

Физическа активност

Правилното хранене върви ръка за ръка с физическата активност. Хората са проектирани да се движат. Физическата активност е ключов компонент на здравословния начин на живот.

Американският колеж по спортна медицина (ACSM) препоръчва минимум 150 минути умерени упражнения или 75 минути енергични упражнения седмично – това са само по 30 минути на ден, пет дни в седмицата.

Съществуват огромно количество научни доказателства за положителните ефекти на спорта и физическата активност като част от здравословния начин на живот. Положителните, директни ефекти от извършване на редовна физическа активност са очевидни – спорът:

 

  1. Изгражда и поддържа здрави кости и мускули, контролира теглото, намалява мазнините и кръвното налягане и подобрява контрола на кръвната захар;
  2. Намалява риска от затлъстяване и хронични заболявания (коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, диабет, рак на дебелото черво и остеопороза);
  3. Намалява чувствата на депресия и тревожност и насърчава психологическото здраве;
  4. Подпомага за запазване на подвижността при възрастните хора, както и качеството на живот на хора от всички възрасти.

Конкретните ползи за здравето зависят от вида спорт. Доказано е, че бързото ходене, джогинг, колоездене, плуване и ски помагат за изграждане на сърдечно-съдова издръжливост. Спортовете, които включват леко разтягане, включително боулинг, голф и тай-чи, се определят като насърчаващи гъвкавост, което от своя страна може да намали риска от нараняване и травми. Други спортове като тези, включващи вдигане или хвърляне на тежести, изграждат сила. Важно последствие от изграждането на силни мускули и най-вече на кости е, че се помага превенцията на остеопорозата, като се увеличава съдържанието на минерали в костите.

Генетичен потенциал, диета, спорт и здраве

Ние, от НутриГен, си поставяме за цел да Ви помогнем да се чувствате по-здрави и красиви. Как можем да Ви бъдем полезни?

Известно е, че  определени полиморфизми в генома са свързани с биологични процеси като индивидуално регулиране на теглото и реакция към определен хранителен режим и упражнения.  Предлагаме Ви няколко генетични теста, които ще позволят да бъде разбрана по-добре индивидуалната Ви генетична реакция към определен начин на живот, който включва режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране. На база на получените резултати обучени специалисти могат да разработят високоефективни, персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

NGHealth е генетично изследване, което съдейства за поддържането на добро здравословно състояние и оптимална физическа форма. Резултатите дават насоки за персонализирано хранене, базирано на генни вариации, които са важни фактори за отключването на редица хронични заболявания и реакции към храни.

NGDiet е генетично изследване за индивидуалните реакции на организма, чиято цел е да определи хранителен режим, съобразен с особеностите на Вашия геном.

NGSport е генетично изследване, което позволява изграждането на високоефективен персонализиран тренировъчен и хранителен режим, съобразен с особеностите на Вашия геном.

Пакет от 4 изследвания “За Нея” – Сега за 1,974лв

(Спестявате 1,165лв)

Този пакет е специално подбран за изграждането на персонализирана стратегия при превенция на социално-значими и естроген-зависими заболявания, както и при изграждането на хранителен режим и грижа за кожата.

Please follow and like us: