Надя Петрова: Всички сме различни и не е възможно да съществува един-единствен унифициран начин

Може би знаете, че Надя Петрова е първият, обучен от нас, специалист за работа с изследването NGHealth.
Това е и причината днес да решим да припомним първото й интервю за NutriGen, в което споделя впечатленията си от изследването.
В края на материала може да откриете и линк към статията “ДНК ТЕСТЪТ – ЛИЧНИЯТ МИ ОПИТ 9 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО”, в която Надя Петрова разкрива повече за личният си NGHealth.
Здравей, Надя. Посветила си много време и усилия в търсене на истината за храната и здравето. Кои са най-ценните ти открития до момента?
Може би най-важното нещо, което открих беше, че в крайна сметка всички сме много различни и затова не е възможно да съществува един–единствен унифициран начин на хранене и/или лечение за всички ни. Според мен, дори слагането на всички под общ знаменател може по-скоро да навреди на някои хора, защото организмите ни реагират по различен начин на всяка храна, добавка, дори и “лечебен” протокол. Затова често се оказва, че даден режим помага на едни хора, а на други ─ не.
Това беше и нещото, което много ми харесва в NGHealth ─ той помага бързо и точно да се видят силните и слабите страни на всеки организъм и да се персонализира по най-добрия и бърз възможен начин. С други думи казано ─ показва пътя и спестява месеци или години време.
Казваш, че не съществува универсална диета. Какво налага храненето на всеки един от нас да бъде персонализирано?
Тук факторите са много, като започнем, разбира се, от собствено ни ДНК и какво е заложено в гените ни, минем през първите години, когато се оформя собствената ни имунна система и микробиом, и стигнем до начина ни на живот и хранене през всички изминали години. Всичко това оформя настоящето и бъдещето ни.
И не е възможно при толкова много фактори и критерии да сме еднакви. Дори и едно и също заболяване протича по коренно различен начин при различните хора, точно заради тях. Ако например нечий организъм не детоксикира ефективно, или пък има компроментирана имунна система ─ е нормално да му отнеме повече време да се възстанови дори и от лека настинка. Докато може друг човек, с по-сериозно звучащо заболяване, да се възстанови напълно само за 1-2 месеца.
Затова е  и важно на всеки един човек да се гледа по-холистично, цялостно.
Много хора отнасят термина „диета“ основно към контрола върху теглото. При теб обаче той има друга функция, свързанa с превенцията и лечението на заболявания. Каква друго носи пълноценната диета, освен килограми в норма?
Да, за мен здравето винаги е било приоритетно и едва след това килограмите. Защото храната, режимът, диетата, наречете го както искате, е горивото за нашето тяло. И ако ние се научим да подаваме на организма си най-доброто гориво за него ─ то ще е здраво, ще регенерира оптимално и ще се чувстваме добре. И обратното. Така че храната е важна, и колкото по-рано го осъзнае човек, толкова по-добре 🙂

Казваш, че според теб човек е всеяден и би трябвало да може да си позволи да консумира умерено всички категории храни. Каква е причината тогава все по-често да срещаме термина „хранителна непоносимост“?
Според мен, проблем е точно храненето ни в последните години и силно компроментираните микробиом и имунна система, особено при малките деца, които растат в момента. Като се започне от раждането със секцио, което не позволява на бебето да стартира микробиома си по най-добрия възможен за него начин, минем през липсата на кърма, неправилното захранване, твърде много сладки и тестени храни и редица други решения, които влияят директно на стомашно-чревния тракт и водят до непоносимости.
Затова и преди 20-30 години беше рядко срещано да има дете с непоносимост или алергия, а днес вече се смята за нормално.
Кои са най-честите оплаквания и симптомиспоред теб?
До голяма степен българите имат огромен проблем със стомашно-чревния тракт.Или ако трябва да цитирам симптоми ─ подут стомах, болка, крампи в стомаха и червата, тежест след хранене, газове, умора след хранене, кожни проблеми и т.н.
За мое огромно съжаление, има и голям пик на автоимунните заболявания, като най-често срещаното е Хашимото, както и различни хормонални дисбаланси ─ такива на щитовидна жлеза, женски хормони и др.
До каква степен тези състояния могат да бъдат повлияни с промени в начина на живот?
Стомашно-чревните в по-голямата си част са предизвикани най-вече от неправилно хранене в последните години и се повлияват много добре с промяна в диетата.
При автоимунните е по-сложно, защото до скоро нямаше точна информация за конкретното състояние на организма и фокуса беше само върху храната. Това при повечето има ефект, но не при всички. Сега с NGHealth нещата са коренно различни и се надявам за в бъдеще да има още по-добри резултати и то доста по-бързо.
Как помага изследването NGHealth в разрешаването на тези проблеми?
Фокусира. Например, при автоимунните заболявания е възможно коренът на проблема да е в храната, в стреса, в липсата на движение, в натоварване на организма с тежки метали, микотоксини и редица други фактори.
С помощта на NGHealth се разбира кои точно са слабите страни на този човек, което дава възможност да се фокусира първо върху тях, а не да действа хаотично, отмятайки ги едно по едно.
ДНК тест NGHealth
NGHealth дава и насоки, свързани с начина на живот, които не засягат храненето – нужда от физическа активност, индивидуални реакции спрямо цигари и алкохол. Каква е ролята на тези странични фактори в поддържането на добро здраве?
Огромна! Защото нещо малко може буквално да преобърне каручката 🙂 Като например, приемът на кафе или напитки с кофеин, които често остават извън общите препоръки, а могат да се окажат точно нещото, което трябва да се направи, за да се постигне подобрение на състоянието.
На практика всяко нещо, с което организма ни не се справя може да ни вреди. Като кофеин, лактоза, сол, никотин и др., които са заложени в NGHealth.
На сайта си цитираш Джон Ноулс, който казва, че „следващият голям напредък по отношение на здравето на хората ще се определя от това, което човек е готов да направи за себе си.” Кои са основните неща, които човек трябва да е готов да направи за себе си, за да бъде здрав?
Трябва да повярва, че има силата да промени както настоящето, така и бъдещето си, по отношение на здравето. Тогава ще види, че всичко е възможно 🙂
Повече за личния опит на Надя Петрова с NGHealth, можеш да видиш тук.
Please follow and like us: