Нутригенетичната диета – как да отслабнем здравословно според индивидуалните нужди на организма си.

Как можем да отслабнем здравословно и какво представлява нутригенетичната диета, разказва диетологът д-р Мария Николова.

В стремежа си да се справим с излишните килограми, прибягваме до ограничения в храненето, без да си даваме сметка, че неадекватната диета може да навреди сериозно на здравето ни. Как можем да отслабнем здравословно и какво представлява нутригенетичната диета, ще разберем повече от диетолога д-р Мария Николова.

Вие сте специалист в диетологията с над 10-годишна практика. Кои са най-често срещаните грешки, когато допускаме, опитвайки се да отслабнем?

Най-разпространена грешка е самолечението и едностранчивият подход. Необходимо е да се промени не само храненето, а и начинът на живот – двигателни навици, режим на труд и почивка. Много пациенти спазват частично хранителните препоръки и диетират според предписанията, но продължават да се хранят само следобед или вечер, не желаят да започнат да закусват и обядват, увеличават порциите на прием.

Друга грешка е нереалистичното очакване за това как протича нормалната и здравословна редукция на телесното тегло. Тя е в рамките на половин-един килограм седмично, два-четири килограма месечно. Хубаво е да се запомни, че специалистът е този, който определя темпото и променя макронутриентния състав на диетата.

Сред професионалната Ви квалификация намират място и новите направления в храненето – науките нутригенетика и нутригеномика. Разкажете ни повече за тях и кое провокира интереса Ви?

Интересът ми датира отпреди 10 години, когато тези дисциплини не бяха навлезли в страната ни и запознаването ми с тях се случи първо на теоретично ниво. За радост вече и в България могат да се приложат генетични изследвания с изчерпателни полиморфизми, насочени към диетата. Нутригеномиката ни показва как факторите на околната среда повлияват нашите гени чрез отключване или потискане на експресията им. Обичам да давам и една метафора като сравнение: генотипът са нотите, а фенотипът сме ние, т.е. от нас зависи как ще изсвирим нашите ноти. От нас зависи дали ще се движим, дали ще се храним разнообразно, дали ще приемаме биологичноактивни вещества. Нутригенетиката разглежда потребностите от хранителни вещества, витамини и минерали в зависимост от нашия конкретен генетичен вариант и индивидуалните ни реакции спрямо тях.

Какво представлява нутригенетичната диета и какво е необходимо, за да се състави тя?

Нутригенетичната диета е базирана на ДНК тест, чиято интерпретация се извършва от лекар генетик. Данните от него важат до живот, защото гените не се променят. На база информацията от този тест може да се проследи кои са наличните полиморфизми и това да спомогне съобразяването на диетата с генома, конкретните нужди на пациента от прием на хранителни добавки и допълнителни биохимични, имунологични и други изследвания.

За кого е подходяща нутригенетичната диета?

За всички, които срещат трудности с регулирането на теглото, както и за тези, които искат да променят режима и начина си на живот или желаят да се запознаят с рисковете от затлъстяване. Също така и за хора, които искат да задържат постигнатия от диетиране резултат. Ако искаме да разберем с какво е необходимо да съобразяваме начинa си на живот, какъв тип диета е подходяща за нас, колко часа трябва да се движим, гените са тези, които ще ни ориeнтират.

Можем ли в България да се възползваме от такъв тип изследване и каква информация ни дава то?

Да, на българския пазар е достъпен тестът NGDiet, на базата на който може да се изгради адекватен хранителен режим. Информацията, която пациентът и диетологът могат да получат, е ориентирана в 10 направления. Разглеждат се гени, свързани с абсорбция и метаболизъм на мазнини и въглехидрати, затлъстяване, ситост, регулация на метаболизма на хранителното поведение, чувствителност към инсулин, регулация на приема на калории, реакция към упражнения, циркадни ритми, натрупване на мазнини и др.

Вие изготвяте ли персонализирани хранителни режими и какви са техните предимства?

Good healthy body and curve waist and green apple

Важно е да се отбележи, че диетологът предоставя не само препоръки за хранене. Неговата роля е да не откаже тези, които са по-слабо мотивирани, както и да използва максимално онези, които показват по-голям потенциал за справяне с проблема си. Тук се намесва персонализирането не само на диетата спрямо генома в комбинация с хематологични, имунологични и други изследвания, но и на подхода, така че да се прецени най-адекватно докъде може да стигне ограничаването на пациента. Предимството на режим, базиран на нутригенетичен тест, е че получавайки детайлна информация, лесно може да се проследи къде се допуска грешка и тя да се коригира. И разбира се, не трябва да се забравя, че на първо място е адекватната интерпретация и търсене на помощ от специалист, който има необходимата квалификация за това.

Защо според Вас е важно повече хора да научат за съвременните аспекти на нутригенетиката и нутригеномиката и здравето?

Не можем да избягаме от гените си, но съвременната наука показва, че не само те са важни. Здравето ни зависи от начина ни на живот – с какво се храним, какви суплементи приемаме, спортуваме ли, имаме ли адекватен режим на труд и почивка. Ако всичко изброено е в норма, дори и нехубавата изява на генетичния материал може да бъде управлявана. Знаейки кои са нашите неблагоприятни полиморфизми и слаби места, имаме възможност да им влияем. И все пак нека помним, че промяната в начина на живот започва отвътре навън.

Източник: сп. „Жената днес“

Мария Николова е диетолог с интереси в областта на нутригеномика и нутригенетика, затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене и др.