Отблизо–генът PON1(параоксоназа 1)

Генът PON1 е сред включените нови гени в генетичното изследване NGHealth. Той кодира гликопротеиновия ензим параоксоназа.Генът PON1 е сред включените нови гени в генетичното изследване NGHealth. Той кодира гликопротеиновия ензим параоксоназа. Този ензим е частично отговорен за инхибиторния и предпазващия сърцето ефект, който HDL холестерола оказва върху липидната пероксидация. Параоксоназата изпълнява функция и на антиоксидант и играе важна роля за запазването на целостта на клетъчните мембрани. Понижената активност на PON в серума се свързва с метаболитен синдром и риск от коронарна болест на сърцето.

Генотипите на този ген  AA, AG и GG са съответно без въздействие, със слабо въздействие и с умерено въздействие върху диетата.

Алел G, по-специално генотип GG, се асоциира с по-малка концентрация на PON1 и понижена активност на PON1. Следователно този полиморфизъм се свързва с повишен риск от атеросклероза, исхемичен удар, метаболитен синдром и определени видове рак. Изследванията показват, че мононенаситените мастни киселини, вкл. олеиновата киселина в зехтин екстра върджин, имат благоприятен ефект за увеличаване активността на PON1. Други вещества с подобно действие са фитонутриенти и полифеноли, които могат да се намерят в различни плодове и зеленчуци.

Генът PON1 е сред включените нови гени в генетичното изследване NGHealth. Той кодира гликопротеиновия ензим параоксоназа.Средиземноморската диета, която е богата на плодове и зеленчуци, бедна на наситени мазнини и използва зехтин като основен източник на добавени мазнини, се асоциира с подобрена активност на PON1 и понижен риск от атеросклероза.

За носителите на алел G се препоръва да се намали приема на наситени мазнини и да се увеличи този на мононенаситени мастни киселини чрез храната. Източници на мононенаситени мастни киселини са зехтин, маслини и авокадо. Препоръчителен е и приемът на разнообразни зеленчуци и плодове, също както и физическата активност, тъй като тя подобрява нивото на HDL холестерола, особено при носители на алел G.

Източник: Lou-Bonafonte, J. et al., 2015. & Tomas, M. et al., 2001.

ДНК тестът NGHealth съдържа най-голям набор изследвани гени. NGHealth ще Ви даде нужната информация за изграждането на високоефективен персонализиран хранителен режим, съобразен с особеностите на Вашия геном. До 15 октомври може да приложите теста за себе си или своите близки на настоящата цена, въпреки обновяването и обогатяването с допълнителни гени.

 

Please follow and like us: