Ивайло Соколов: Генетичните тестове трябва да присъстват в професионалния спорт, особено там, където подготвят спортисти за високи постижения или големи първенства.

Ивайло е обучен да работи с NGSport и може да „вплете” генетичните данни в работеща двигателна програма. В рубриката „Експертите говорят” ви срещаме с изявени специалисти в различни области, които са обучени да работят с генетичните тестове на NutriGen. След като ви представихме в интервю д-р Силвия Паскалева, днес е ред на персоналния треньор Ивайло Соколов. Той има дългогодишен спортен опит, помага на хората да се движат пълноценно и да се грижат за физическата си форма. Ивайло е обучен да работи с NGSport и може да „вплете” генетичните данни в работеща двигателна програма.

Имате 20-годишен опит в сферата на поддръжане на спортна форма и здраве. Разкажете ни малко повече за професионалната Ви кариера и мястото на спорта в живота Ви.

Аз съм израснал спортувайки и движейки се навън на стадиони в парковете и на детските площадки. За мен това беше естествено и най-хубавото време през деня. След това всичко придоби професионални измерения, започнах да тренирам футбол в школата на “Септември София”. Научих много за спорта и за колектива, как печелиш заедно, а също и губиш заедно с твоите съотборници. Спортът възпитава качества като отговорност и борбеност и много дисциплина на терена и извън него. За мен спортистите трябва да бъдат за пример. След това започнах да се състезавам професионално в мъжкия футбол. Имам над 50 мача в “А” професионална лига, както и няколко години в чужбина.

Казвате, че е хубаво физическото движение да се превърне в лайфстайл, ако искаме да бъдем една по-добра версия на себе си. Виждате ли промяна в тази посока и в индивидуалните нужди на клиентите ти?

Движението и тренировката за мен не са цел, а начин на живот. На това се опитвам и да науча моите клиенти. При мен идват хора, които искат да се научат да тренират и да се наслаждават на движението, а не просто да отслабнат за летните месеци. Мисля, че има положителна промяна, все повече хора разбират колко е важно движението и че то може да им донесе много позитиви не само външни, като да отслабнат или подобрят начина, по който изглеждат, но и да бъдат психически по устойчиви като изразходват стреса чрез тренировката.

Ивайло Соколов е обучен да работи с NGSport и може да „вплете” генетичните данни в работеща двигателна програма. На какво наблягате в един тренировъчен режим и как мотивирате клиентите си?

Основното е да се тренира на открито, да бъдем навън в естествената ни среда, а не затворени в изолирани условия. Така можем да усетим природата и истински да бъдем адаптирани към нея. Да се научим да тренираме на горещо, на студено, на вятър или дъжд, така организмът става по-устойчив и изграждаме силен имунитет. Повечето хора идват мотивирани по някакъв начин, щом са решили да започнат промяна в живота си. Но аз им казвам, че не е нужно да са подготвени и мотивирани, а просто да го направят и да се наслаждат, защото обикновено хората се мотивираме за неща, които лесно можем да направим, такива които познаваме, така че не мислете, а просто го направете.

Смятате ли, че има нужда от промяна във Вашата сфера и как Вие самият допринасяте за нея? 

Науката в спорта постоянно се променя. Излизат нови неща и методики за по-оптимални резултати и е важно хората, които се занимават с това, да бъдат в час с най-новите тенденции и да ги интегрират в клубовете или със спортистите, които работят. Аз постоянно чета и се информирам, защото не може да знаеш всичко. Сега завършвам и курс за кондиционен треньор, в който ще се дипломират по-малко от 30 човека за цяла България, а търсенето на млади специалисти в тази област е голямо и има нужда от промяна в начина на подготовка на спортистите, за да бъдем адекватни на останалите развити нации.

Вие сте обучен за работа с ДНК теста NGSport. Разкажете ни за неговото приложение в практиктиката Ви и спорта? Как виждате ролята на генетичните изследвания в развитието на спортната сфера?

За мен генетичните тестове трябва да присъстват в професионалния спорт, особено там където подготвят спортисти за високи постижения или големи първенства. Препоръчвам го на всеки млад човек, който иска да се захване със спорт, за да познава по-добре себе си и да знае на какво е способно тялото му и за кой спорт е най-подходящ, което за мен е много ценно. С NGSport от посредствен спортист в даден спорт, можеш да се превърнеш в шампион в друг. Всяка нация, която иска да се развива спортно, трябва да използва всички начини да развие своите спортисти и това за мен включва генетичните тестове.

Ивайло Соколов е обучен да работи с NGSport и може да „вплете” генетичните данни в работеща двигателна програма. Наблюдавате ли по-голяма ефективност, когато тренировъчният режим е базиран на индивидуалния генетичен профил?

Информираността е най-важна, когато искаш резултати, а тестът ми дава това знание да оптимизирам тренировъчния режим на всеки човек или атлет, за да тренира по-ефективно.

С какво е небходимо да се съобразява един спортист и какви са ползите от персонализиран режим?

Всеки спортист, който иска да постига резултати, е необходимо да спазва точно и всекидневно режима, който му е начертал неговият треньр. Спортистът се лишава от много неща като свободно време с приятели, защото трябва да се наспива, да се храни оптимално и да не си позволява вредни храни и всичко, което може да го разсее от целта му. Фокусът е много важен. Персоналният подход е ключът към добрата форма. Всеки спортист е различен и има нужда от фини настройки, независимо дали спортът е индивидуален или колективен. За мен новото поколение треньори трябва да работят в тази посока.

Какво ще посъветвате нашите читатели за спортните им режими и какво да очакват, ако искат да се възползват максимално от потенциала си?

Не мислете за спорта като за режим – наслаждавайте се на движението и ще се изненадате на какво са способни телата ви.

Ивайло Соколов има 20-годишна спортна кариера във футбола, над 10 години като професионалист, играл е над 50 мача в А група, има мачове и за Младежкия национален отбор на България. Състезавал се е и за няколко отбора в чужбина. В момента се занимава с подобряване на здравословното и физическо състояние и превръщането на движението за възрастни и деца в начин на живот. Има и собствена тренировъчна програма Pro-Sport, ориентирана към развитието на професионални спортисти.
Please follow and like us: