Имат ли генетичните тестове място в стратегиите за здравеопазване и благосъстояние на служителите?

Здраве на работното мястоДобре е да знаете:

Програмите с изследвания могат да варират от генетични тестове за повишен риск от рак или сърдечни заболявания до анализи на генетични вариации, свързани с физическата форма и храненето.

Трябва да се осигури високо ниво на поверителност, също както и достъп до емоционална и физическа подкрепа.

Ефективното образование и комуникацията помагат да се справим с погрешните разбирания и позволяват на хората да направят информиран избор.

През последните няколко години се появиха примери за работодатели, които предоставят възможност за генетични тестове на служителите си. Различните фирми предоставят различни възможности и тестове, като изследванията варират от такива за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак до анализи на генетични маркери с цел изготвяне на персонализирани здравни и хранителни програми.

Най-големите предимства на включването на генетичните изследвания в програмите за здравеопазване и благосъстояние се крият в превенцията и управлението на риска. Освен това, адресирането на здравословни проблеми, преди те да се развият напълно или когато са в ранен стадий, носи предимства по отношение на справянето с тях и потенциалното ограничаване на разходите по лечението.

Здраве на работното мястоОтман Лараки, президент и съосновател на Color Genomics – компания, която предлага генетични тестове за риск от рак на гърдата и яйчниците, твърди: „Рискът си съществува, независимо дали се справяте с него или не. Ако имате определен брой хора, със сигурност ще има няколко от тях, които са носители на високорискова мутация. Основният въпрос тук е: ако вие управлявате тази група хора, какво ще предприемете в тази ситуация?“

Въпреки че прогнозните генетични изследвания за състояния като рак, например, дават информация по-скоро за определен риск от развитие на дадено заболяване, което не означава, че това със сигурност ще се случи, резултатите им могат да подтикнат служителите да вземат активни мерки, например да променят начина си на живот и да се преглеждат по-често при специалисти, ако е наложително.

Тенденции отвъд океана

В САЩ са отчетени малко като брой, но голям процент от всички публикувани случаи на работодатели, използващи някаква форма на генетични изследвания в своите програми за благосъстояние на служителите. В доклада от 2015 г. на Genentech за тенденциите в раковите заболявания (2015 Genentech oncology trend report), публикуван през февруари 2015 г., се твърди, че към 2015 г. 20% от американските работодатели вече са включили или вероятно ще включат някаква форма на генетични изследвания и консултации в своите здравни пакети за ракови заболявания, с цел информиране за генетичните рискове от рак. Други 22% от участниците в анкетата твърдят, че биха включили такава опция преди 2018 г.

Генетични изследванияВъпреки регионалните различия между системите за здравеопазване в САЩ и Великобритания, рамката на генетичните тестове е подобна, обяснява Волфганг Заидл, директор мениджмънт на здравеопазването за регион Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) в Mercer Health and Benefits. „Ако се задълбаете и стигнете до същността, ще разберете, че в САЩ и Великобритания съществуват едни и същи финансови и най-вече правни пречки. Все още е забранена дискриминацията на база генетична информация по отношение на здравните осигуровки и наемането на работа,“ казва той.

В САЩ Законът за предотвратяване на дискриминация на базата на генетична информация (Genetic Information Nondiscrimination Act – Gina) забранява дискриминация въз основа на генетични резултати от страна на работодатели и фондове за здравно осигуряване. Във Великобритания правителството и Асоциацията на британските застрахователи (Association of British Insurers – ABI) са сключили Споразумение и мораториум върху генетиката и застраховането, с което застрахователите си налагат доброволен мораториум върху използването на прогнозни генетични тестове до 2019.

Изследванията като ползи за служителите

Когато става дума за сериозни състояния като някои видове рак или риск от сърдечни заболявания, в определени случаи работодателите биха могли да улеснят процеса на лечение и изследвания, воден от консултантите. При такива обстоятелства, превантивната хирургическа намеса би могла да се покрие от медицинската застраховка на работодателя в зависимост от определени критерии, казва Сорая Чембърлейн, директор Корпоративно здраве в Punter Southall Health and Protection.

Здраве на работното мястоВероятно обаче ще се изисква по-различен подход при предоставяне на възможности за генетични изследвания на персонала. Корпоративните програми за изследвания трябва да предлагат сериозна защита на данните и поверителността, но въпреки това някои служители могат да се чувстват неудобно да помолят работодателя си за генетични тестове. „Ако работодателят иска да е справедлив и да уважава законите за поверителност, то тогава той би трябвало да предлага тестовете на доброволни начала като част от скрининг програма, спазвайки всички принципи на поверителност,“ обяснява Зайдл.

Чембърлейн добавя:„Работодателите се опитват да дадат на хората истински избор относно как техните бонус пакети да изглеждат и кое е важно за тях като личности. Така че те могат да предложат генетични тестове по желание на служителите, но това би бил избор с гъвкава бонус ориентация и няма да се заплаща от работодателя.“

Освен това работодателите биха могли да насочат персонала си към източници на информация за изследванията. По този начин служителите ще имат възможност да закупят сами тестове директно от фирмите, които ги предлагат, или просто да научат повече за процеса на изследване в частното или обществено здравеопазване.

Системи за подкрепа

Генетични тестове за служителитеАко дадена организация желае да включи генетично тестване по отговорен и благоприятен начин в стратегията си за здравеопазване и благосъстояние, трябва да се вземат предвид фактори отвъд самите тестове. Майк Блейк, директор по съответствията в Willis PMI Group, казва: „Важно е да мислим за възможните неволни последствия. На пръв поглед генетичните изследвания звучат чудесно – разберете дали има риск, направете нещо, за да намалите шанса да се разболеете, но всъщност хората ще се притесняват, дори ако тестовете покажат само леко завишен риск.“

Освен достъп до медицински грижи в случай на необходимост, служителите, които биха искали да се подложат на генетични изследвания, особено за по-сериозни заболявания, имат нужда и от емоционална и психологическа подкрепа както по време на тестовете, така и след това. Ръсел Стивънс, директор маркетинг, дистрибуция и членски услуги в CS Healthcare, твърди: „Това наистина трябва да е много повече от поредния бонус за служителите. Трябва да е много премислено що се отнася до дългосрочната стратегия за подкрепа.“

Подкрепа като тази често има специфичен характер отвъд обичайния обхват на предлаганото от компанията като грижа за здравето и благосъстоянието. Много занимаващи се с генетични тестове фирми предоставят консултации като част от пакетите си. Включването на достъп до консултации по генетични въпроси в цената на тестовете показва, че всеки, който има нужда от подкрепа, ще я получи, обяснява Лараки от Color Genomics.

Здраве на работното мястоДоставчиците на генетични тестове могат и да участват в процеса на комуникация и разпространение на образователна информация, свързани с програмите за генетични изследвания. Въпреки че работодателите нямат достъп до специфична за служителите информация, предполагаемите проблеми с личните данни и погрешните разбирания за генетичните изследвания, могат да бъдат поводи за притеснение сред персонала, „Разясняването на каква точно роля генетиката може и не може да играе е голямо предизвикателство,“ казва Стийл.

Поглед към бъдещето

Съществуват различни мнения по въпроса колко време ще отнеме на генетичните тестове да се превърнат в постоянна добавка към корпоративните програми за благосъстояние. Персонализираното здравеопазване, към което може да се счита, че принадлежи информацията, получена чрез генетични изследвания, може да бъде от огромна полза, но организациите трябва тепърва да се възползват докрай от вече съществуващите, конвенционални бази данни, за да допълнят своите здравни стратегии, казва Зайдл. „Освен това, въпреки че цената на генетичните тестове е спаднала значително, те все още не са евтини, така че има още време до момента, в който работодателите ще започнат да считат за уместно да ги включат в скрининг програмите си,“ добавя той.

И все пак, ако се представят достатъчно силни аргументи, демонстриращи положителното въздействие на генетичните изследвания върху работодателите и техните служители, това може да доведе до повишен интерес и пазарът може да започне да се адаптира. Както казва Чембърлейн: „Мисля, че ще отнеме една-две години, докато такъв подход наистина се утвърди, но определени сегменти от корпоративния пазар може би ще се заинтересоват от генетичните тестове още през следващата година.“

Източник: Луиз Фордъм за employeebenefits.co.uk

В нашето портфолио може да откриете генетични тестове за спорт, диета, здраве и естроген. След получаване на доклада с генетичните резултатите, е включена индивидуална консултация с лекар генетик, който анализира данните. Следваща стъпка е консултация със специалист, работещ със съответния тест, който може да разработи и персонализиран режим на базата на генетичните данни.
Please follow and like us: