Отблизо: MC4R (меланокортин-4 рецептор)

Отблизо: MC4R (меланокортин-4 рецептор)Ако наблюдавате у себе си или свои близки и познати постоянно чувство на глад, а след хранене – липса на ситост, добре е да знаете, че в този случай основна роля играе генът MC4R (меланокортин-4 рецептор). Той е сред изследваните гени в NGDiet.

Генът MC4R се асоциира със затлъстяването и кодира протеин, носещ името меланокортин-4 рецептор. Разположен е в хипоталамуса на мозъка – областта, регулираща приема и изразходването на енергия, или от тук зависи контролът на апетита и ситостта.

Човешкото тяло има много сензори за енергийните нива. Когато усети високи нива на енергия, тези сензори изпращат „сигнали за ситост”, които да активират невроните чрез MC4R и да предупредят стомаха, че вече е заситен. И обратно – когато тялото усеща ниски нива на енергия, “сигналите за глад” активират невроните отново чрез MC4R, за да се получи усещане за глад.

Един общ вариант на гена на MC4R, открит в 22% от общото население, причинява намалено ниво на произвеждания от MC4R протеин в хипоталамуса. Носителите на този генетичен вариант притежават и повишен апетит, и намалена ситост. Те са склонни да ядат по-големи количества храна и обичат богати на мазнини и калории храни. Проучванията показват, че всяко копие на варианта е отговорно за увеличаване на индекса на телесна маса и риска от затлъстяване.

Генът MC4R е част от теста NGDiet, който е предназначен за контрол на телесното тегло и включва добре проучени и клинично полезни генни вариации, влияещи на риска от затлъстяване и способността за отслабване. Носителите на алел C на MC4R, особено ако са деца, ядат повече и изпитват по-силно чувство на глад.

Препоръките към притежателите на алел C на MC4R са за спазване на регулиран хранителен режим с три основни хранения на ден, които да съдържат достатъчно протеини, за да се поддържа кръвната захар.

Please follow and like us: