Шест рискови фактора при ракa на гърдата, които можете да контролирате

Шест рискови фактора при ракa на гърдата, които можете да контролиратеНежната половина на човечеството добре познава „женския хормон“ – естроген, но дали винаги свързва неговите нива и метаболизиране с рискове от заболявания?

Значимостта на естрогена и прогестерона в развитието на ER-позитивен рак на гърдата е добре известна. Често заболяването се отключва в резултат на хормонален дисбаланс и тъй нар. естрогенно доминиране, което е отговорно не само за ER-позитивен рак на гърдата, но и за ендометриоза, кисти на яйчниците, фиброидни тумори на матката, рак на маточното тяло и яйчниците, както и рак на простатата при мъжете.

Хубавото е, че рисковите фактори могат да бъдат контролирани, така че вероятността за отключване на заболяването да намалее.

  1. Наднормено тегло

Жените, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване (индекс на телесната маса над 25) имат по-голям риск да бъдат диагностицирани с рак на гърдата отколкото жени, които поддържат оптимално тегло, особено след менопаузата. Наднорменото тегло увеличава и риска от повторно развитие на рак на гърдата (рецидив) при жени, които вече са преодолели болестта. Този повишен риск се дължи на факта, че мастните клетки произвеждат естроген. Наличието на повече мастни клетки означава повече естроген в организма, а той може да доведе до развитие на хормон-рецептор-позитивни видове рак.

  1. Нездравословно хранене

Счита се, че начинът на хранене е отговорен за около 30-40% от всички случаи на рак. Не съществува храна или диета, която да ви предпази от рак на гърдата, но някои храни са изключително здравословни за организма и могат значително да намалят риска от рак на гърдата. Изследванията показват, че приемането на нутриенти от разнообразни източници, особено плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни е изключително благоприятно за здравето и дава на организма енергията, от която той се нуждае. Приемането на храна без пестициди може да предотврати клетъчни изменения, асоциирани с използването на пестициди при проучвания с животни.

  1. Липса на физическа активност

Шест рискови фактора при ракa на гърдата, които можете да контролиратеИзследванията сочат, че съществува връзка между редовните физически упражнения с умерен или висок интензитет в продължение на 4-7 часа седмично и понижения риск от рак на гърдата. Физическите упражнения изразходват и контролират кръвната захар и ограничават нивата на инсулиноподобен фактор на растежа в кръвта (хормон, който влияе върху начина, по който клетките на гърдите растат и се развиват). Хората, занимаващи се редовно с физически упражнения, са обикновено по-здрави и поддържат оптимално тегло.

  1. Прием на алкохол

Жени, които приемат три алкохолни питиета на седмица, имат 15% по-висок риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с жени, които изобщо не пият. Експертите изчисляват, че рискът нараства с 10% с всяко допълнително питие на ден. Изследванията неведнъж са демонстрирали, че приемът на алкохол може да увеличи нивата на естроген и други хормони, свързвани с хормон-рецептор-позитивен рак на гърдата. Освен това, алкохолът може да увеличи риска от рак на гърдата като уврежда ДНК на клетките.

  1. Тютюнопушене

Тютюнопушенето причинява редица заболявания и се свързва с повишен риск от рак на гърдата при млади жени в периода преди менопаузата. Освен това, изследванията показват възможна връзка между много продължително излагане на вторичен тютюнев дим и риска от рак на гърдата при жени след настъпване на менопаузата.

  1. Използване на хормонално-заместителна терапия

Тъй като женският хормон естроген стимулира растежа на гръдните клетки, продължителното излагане на естроген може да повиши риска от рак на гърдата. Използването на комбинирана (естроген и прогестерон) хормонално-заместителна терапия за повече от няколко години или приема само на естроген за повече от десет години се свързват с повишен риск от рак на гърдата. (Комбинираната хормонално-заместителна терапия повишава и вероятността ракът да бъде открит в по-напреднала фаза.)

Източник: Breastcancer.org

Можете да научите повече за контрола върху естрогените на страницата на генетичното изследване NGEstrogen, което ще ви даде ценна информация относно индивидуалните реакции на организма ви по отношение на естрогенния метаболизъм. На база на резултатите от изследването ще имате възможност да изградите персонализиран хранителен режим, съобразен с индивидуалния ви ДНК профил, както и да прецените нуждата от прием на синтетични хормони и нутрацевтици.
Please follow and like us: