Отблизо: FTO – генът, свързан с мастната тъкан и затлъстяването

FTO – генът, свързан с мастната тъкан и затлъстяванетоГенът FTO, който се асоциира със затлъстяване и мастни натрупвания, присъства във висока концентрация в няколко метаболитно активни вида тъкан, включително сърдечна, бъбречна и адипозна. Той се експресира в най-големи количества в мозъка, главно в хипоталамуса, който регулира усещането за възбуда, апетита, температурата, автономната функция и ендокринната система. Предполага се, че FTO играе роля в регулацията на апетита и че се асоциира с хранителните навици, приема и изразходването на енергия и намалено усещане за ситост.

Счита се, че FTO има съществено влияние по отношение на контрола върху теглото, затова той е един от ключовите гени в изследването NGDiet. Неговото въздействие се разглежда във връзка с индивидуалните възможности на организма да се справя с мазнини (и по-специално наситени мазнини) и с риска от развитието на затлъстяване.

Алел A на гена FTO се асоциира с повишен индекс на телесната маса, по-голям процент телесни мазнини и по-широка обиколка на талията, особено при хора, водещи заседнал начин на живот. При носителите на алел А, които страдат и от наднормено тегло, се наблюдава по-голям риск от развиване на инсулинова резистентност и диабет, особено при висок прием на мазнини. Освен това носителите на алел A консумират повече мазнини и калории като цяло, но се чувстват по-малко заситени, особено ако са деца. Тъй като ниските нива на физическа активност подсилват склонността към затлъстяване, препоръките към тях включват, освен диета, бедна на мазнини, и по-висока физическа активност.

Please follow and like us: