Отблизо: COL5A1 (колаген 5 Алфа-1)

Отблизо: COL5A1 (колаген 5 Алфа-1)Генът COL5A1 се асоциира със секрецията на колаген и се свързва с повишен риск от травми на кръстните връзки и ахилеса, също както и с по-голяма склонност към крампи при физически упражнения. Проведено през 2013 г. проучване, представено в Клиничния журнал по спортна медицина, установява, че специфични вариации на гена COL5A1 имат тясна връзка с мускулни крампи при бегачите на Маратона на двата океана в Южна Африка.

Генотип CC на гена COL5A1, който се наблюдава при около 11% от населението, е по-рядко срещан при страдащи от тендинопатия. Генотип CC се асоциира и с по-голям диапазон на движение, което е потенциална предпоставка за контузии. Интересен факт е, че носителите на генотип TT показват по-добри резултати в бягането по време на триатлон.

Вариации на гена COL5A1 (заедно с гените TNC и MMP3) се свързват с хронична тендинопатия на Ахилесовото сухожилие. В съответствие с тези наблюдения учени проучват 85 пациенти от Австралия и 93 от Южна Африка, страдащи от тендинопатии, и ги сравняват с контролни субекти. Те откриват, че носителите на генотип CC се сблъскват с много по-малък риск от развитие на ахилесов тендинит в сравнение с други генотипи. Освен това се счита, че алел T на COL5A1 взаимодейства значително с гена матриксни металопротеинази (MMP3), увеличавайки риска от ахилесови тендинити. Що се отнася до други контузии, генотип CC на гена COL5A1 се наблюдава рядко при жени-атлети по отношение на травми на задните кръстни връзки, но не и при мъже.

Генът COL5A1, който е част от изследването NGSport, се асоциира и с гъвкавост. Установено е, че генотип CC се свързва с по-голям диапазон на движение, като този генотипен ефект се засилва с напредването на възрастта. Счита се също, че икономичното бягане се подобрява с увеличаването на сковаността (намаляване на гъвкавостта). В съответствие с това наблюдение, участниците в състезанието Ironman са тествани за полиморфизъм COL5A1 BstU1 и е установено, че носителите на генотип TT показват много по-бързи резултати в бягането от носителите на генотип CC.

Please follow and like us: