Генетика на наднорменото тегло и затлъстяването

Автори

Д-р Митко Ригов е завършил медицина в Санкт-Петербургския Медицински Университет през 1984 година и от тогава насам се занимава само с хранене и диететика. Последните почти 28 години работи в УМБАЛ ”Александровска” ЕАД. Понастоящем е диетолог, главен асистент в „Болнично Хранене и Диететика”.

Д-р Марта Григорова Михайлова е завършила Медицински Университет София през 2006 година като лекар-магистър. От 2008г работи като психиатър в болница “Свети Наум”, има 2.5г специализация по специалността. През 2013г става асистент, а в последствие и специализант и докторант към катедра Медицинска Генетика към МУ София.


Генетика на наднорменото тегло и затлъстяванетоКолкото повече хора имат наднормено тегло и затлъстяване, толкова повече обществото започва да го приема за нещо нормално. Като следствие от това хората, които страдат от този проблем, стават по-склонни да не взимат мерки за справяне с него, а да търсят само временни решения за моментно намаляване на теглото. Това е сериозен проблем, защото наднорменото тегло и затлъстяването са не само естетически проблем.

Рисковете за здравето в резултат от наднорменото тегло и особено затлъстяването са много. Някои от тях включват:

 • Сърдечно и мозъчно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт
 • Повишена инсулинова резистентност и диабет
 • Подагра
 • Злокачествени заболявания
 • Стеатоза на черния дроб
 • Жлъчно каменна болест
 • Артроза
 • Дихателни проблеми като сънна апнея (спиране на дишането за кратки епизоди по време на сън) и астма.
 • Хормонален дисбаланс
 • Проблеми със забременяване и износване на плода
 • И др.

И докато при възрастните хора можем да предположим, че част от причините за това са забързаното ежедневие, стрес, липсата на време за приготвяне на качествена храна и обездвижването, то затлъстяването при децата е основно отговорност на възрастните около тях. Ако едно дете страда от затлъстяване по време на детството и юношеството, то вероятността да има наднормено тегло, съпроводено със сериозни здравословни проблеми като възрастен се покачва с от 30% до 60%.

Съответно науката и специалистите в сферата на здравето започват все повече да работят в сферата на ранната превенция. Как можем възможно най-рано да открием потенциалните рискове за здравето, в това число и риска от затлъстяване, и да го профилактираме, с цел да елиминираме до колкото е възможно вероятността от развитие на заболяването? Подобен подход не само помага за увеличаването на продължителността на живота хората, но и значително подобрява качеството му.

Диетологията има множество базови принципи, на които да стъпи, но тя разчита изключително много на персонализирания подход. В същността си е част от персонализираната медицина, като фокусът ѝ е основно в превенцията, но все по-активно започва да става част и от лечението на множество заболявания. Когато едно заболяване е свързано с начина на живот, най-адекватният начин то да се превентира или да се премахне напълно е чрез промяна на фактори като хранителното поведение, което е допринесло за развитието му. И тук начина на хранене може да изиграе съществена роля.

Хранене, което да е съобразено с индивидуалните особености

Персонализираният хранителен режим е от голяма важност. Човешката диета е строго персонална и варира в различните периоди от един човешки живот. Детето има нужда от различен хранителен режим от юношата, a един спортуващ възрастен, за да е здрав и успешен в спорта си, се храни по различен начин от човек, прекарващ повечето си време обездвижен. Затова диетата – или иначе казано хранителният режим, който спазваме в определен момент от време – трябва винаги да е персонализирана спрямо нашето състояние и ежедневие, ако искаме да ни помага в постигането на целите ни.

Популярните диети не помагат за тази цел. С диета можем да свалим килограми, а ако е лечебна – да помогнем на здравето си, но това става само за определен период от време. В момента, в който се върнем към типичната си среда на живот от преди диетата, обикновено изгубените килограми и постигнатото здраве се връщат към предишното си състояние. При някои популярни диети се наблюдава перманентно увреждане на здравето, поради тяхната небалансираност и агресивност. Не твърдим, че такива диети са неефективни от към сваляне на килограми – често следващите ги наистина успяват да намалят значително теглото си. Тук проблемът по-скоро е големият риск за здравето, който съпровожда такива резки отслабвания и често последващото възстановяване на теглото от преди диетата. Препоръчително е теглото да се редуцира с 2-5 кг средномесечно, с хранене адекватно на всички индивидуални особености – наследственост, моментен здравословен статус, пол и възраст, особености на живот.

Единствено трайната, постепенна промяна може да помогне да се постигнат трайни резултати, чрез които не само да се съхрани здравето, но и да се създадат необходимите условия за неговото подобряване. Затлъстяването е сериозно състояние, което трябва да бъде таргетирано систематично, многостранно и с постоянство.

Факторите, които причиняват затлъстяване обикновено са свързани със средата, в която живеем, начина ни на живот, количеството и качеството на храната ни и физическата ни активност, но не само.

Но независимо от факта, че всички ние сме изложени на същата среда, не всеки развива затлъстяване. Известно е, че разликата в получените резултати при хора, които следват еднакви стратегии с упражнения и диета често може да бъде много голяма. Вече са налице съществени доказателства, че такива разлики до голяма степен са регулирани от нашите гени.

На кратко, генетиката определя чувствителността на индивида към затлъстяване, когато той е изложен на неблагоприятна среда, както и начина, по който той отговаря на диета и физически упражнения. По груба оценка, генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло.

Нутригеномиката – все по-незаменима при персонализираните препоръки за хранене и начин на живот, базирани на генома на всеки човек

Нутригеномиката е сравнително нова сфера от генетиката, изследваща връзката между генома на хората и техните хранителен режим и начин на живот. Това помага за постигането на още по-качествена персонализация на режимите с цел превенция и намаляване на теглото и има сериозен потенциал за профилактиката на заболявания, свързани с диетата и начин на живот. В световен план нутригеномиката става все по-важна част от превантивната медицина и персонализирания, високоефективен подход в лечението на социално значими заболявания. Ранното откриване на генетично предразположение към тях има потенциал да ги предотврати десетилетия преди тяхното проявление.

Много вероятно е през настоящото десетилетие да видим как индустрията за хранителни добавки, хранително-вкусовата промишленост и здравните компании ще започнат да се изменят в отговор на напредъка на изследванията върху генома и храненето, и техните приложения.

Гените и затлъстяването

Физическа активност и здравословно хранене допринасят съществено за намаляване на риска от развитие на затлъстяване, но да се мисли, че те са единствените фактори е в противоречие с това, което вече е известно за регулацията на храненето и енергийния баланс. Нашето разбиране за молекулярните процеси, които контролират поведението на хранене и наддаване на тегло са се увеличили драстично през последните 15 години. Това е област, в която генетиката на затлъстяването е направила голям напредък.

Генетични тестове за превенция и срещу затлъстяване

Съвременните генетични тестове в сферата на нутригеномиката дават  значителен обем информация, която няма как да бъде получена по друг начин – чрез друг тип изследвания или фамилна анамнеза. Чрез генетичен тест може да се определи, например, колко чувствителен човек може да бъде към количеството или вида на мазнините в диетата, дали може да се очаква значително забавена загуба на тегло в следствие на упражнения, до каква степен малкото количество сън влияе върху наднорменото тегло и затлъстяването (циркадните ритми), потенциал за резистентност към инсулин и др.

Генетични изследвания за социално значими заболявания по света има от години, но в България те тепърва навлизат.

Въпреки бързо нарастващото разбиране на генетичната основа на наднорменото тегло и затлъстяването, този тип персонализиран подход в световен план до преди 10г беше изцяло игнориран в повечето  програми за превенция, предназначени за намаляване на телесното тегло и затлъстяване. За щастие в последните години това бързо се променя и такъв тип изследвания вече се предлагат и в България. Има възможност всеки да си направи подобен генетичен тест, като необходимия за това материал може да бъде взет в собствения му дом, на работното или на друго посочено от него място.

С времето тестовете ще стават все по-надеждни и незаменими като инструмент в работата на  специалистите, като база за изготвяне на високо персонализирани режими и превенция на заболявания.

Тъй като геномът ни не се изменя, генетичните тестове са еднократни и дават картина, която е валидна през целия ни живот. Това означава, че резултатът ще е идентичен без значение от възрастта и моментното здравно и физическо състояние на изследвания човек. Също така, резултатът е уникален за всеки – насоките, които се получават в него са валидни само в неговия случай. За разлика от кръвните тестове и други изследвания, които са актуални за кратък период от време, генетичните тестове не дават диагноза или текущо здравно състояние. Те показват генетичен потенциал и възможни здравни рискове. Съответно, консултацията с обучен в разчитането им специалист е от много голяма важност за приложимостта и правилната интерпретация на изследването.

Тъй като тези изследвания са още един инструмент в работата на специалистите, най-добри и високо персонализирани режими се получават когато се вземат предвид и фактори, които не са свързани с генетиката – възраст, пол, съществуващи и преминали заболявания, фамилна анамнеза, начин на живот и др. Познанието за нашия геном ни позволява да компенсираме областите, в които гените ни не се справят оптимално, и да се възползваме от генетично заложените си силни страни.

Как се създава персонален диетен план?

За да е работещ един хранителен режим, да го следвате с желание и да донесе търсените резултати е важно да се вземат предвид следните фактори:

 • Възраст и пол
 • Здравословно състояние
 • Метаболитен и хранителен статус
 • Геном
 • Лични предпочитания и желания

За целта се взима предвид анамнезата и съществуващата медицинска документация, и се провеждат според случая необходимите консултации, лабораторни, ехографски, генетични и други изследвания.

Единствено по този начин може да сте сигурни, че хранителният режим, който започвате, ще е най-ефективният за вас, ще ви доведе то търсените резултати откъм фигура и здраве, и ще ви помогне да ги задържите за дълъг период от време. Това е една от отговорностите, които всеки би могъл и би трябвало да поеме – отговорността за здравето в продължение на целия си живот.

Източник:

сп. GoBio: "Генетика на наднорменото тегло и затлъстяването"

Please follow and like us: