Генетичните тестове като част от превантивната медицина

Генетичните тестове като част от превантивната медицинаВсе повече български компании използват генетичните тестове като част от здравните пакети за своите служители

Освен стандартните профилактични прегледи при специалисти, като част от превантивната медицина в България вече стават все по-популярни генетичните тестове, насочени към оптимизиране на хранителния и тренировъчен режим. Те спомагат за дългосрочната грижа за здравето и съдействат за подобряването на качеството на живот, като дават задълбочена и персонализирана информация относно генетично заложеното здравословно състояние при всеки човек.

Тази информация е необходима за провеждането на ефективна превенция, профилактика и лечение, обясниха от българската компания NutriGen, която се занимава с ново направление в персоналната медицина – нутригеномика, за Economy.bg. Резултатите са достъпни единствено за самите пациенти, които получават и индивидуална консултация с медицински специалист върху конкретния си генетичен резултат.

В България все повече компании предлагат допълнителни социални придобивки под формата на здравни пакети, като някои осигуряват и превенция.

Българската компания предлага четири вида генетични тестове – диетен (NGDiet), спортен (NGSport), здравен (NGHealth) и естрогенен (NGEstrogen). Те могат да помогнат за подобряване на физическото състояние, както и да предпазят от някои широкоразпространени и трудно лечими заболявания, към които съществува генетична предразположеност. В това число затлъстяване, диабет тип 2, проблеми с костната плътност, сърдечносъдови заболявания, както и някои видове онкологични заболявания.

ДНК тестовете се правят еднократно, съответно и разходът за тях е еднократен, защото резултатите са валидни за цял живот. Те анализират генни вариации, които не подлежат на съществена промяна и очертават индивидуален генетичен профил, на базата на който специалистите могат да изготвят персонализирани хранителни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен начин на живот.

Направени навреме, генетичните тестове могат да бъдат високоефективен инструмент за превенция и лечение на здравословни проблеми, причинени от генетична предразположеност или грешки в начина на живот.

Генетичните тестове като част от превантивната медицинаС помощта на ДНК тестовете е възможен детайлен анализ на индивидуалните нужди на организма от нутриенти и неблагоприятни за него храни, неговата предразположеност към заболявания, податливост на възпаления, оптимално физическо натоварване. Възможността за предотвратяване на тежки заболявания и подобряване на цялостното физическо състояние, тонус и качество на живот, е ценна както за работодателите, така и за техните служители, тъй като те създават ползи, свързани най-вече с оптимизирането на работоспособността и удължаването продължителността на живота в добро здраве.

Източник: www.economy.bg

Please follow and like us: