Отблизо: GDF5 (ограничаващ растежа фактор 5)

Отблизо: GDF5 (ограничаващ растежа фактор 5)Генът GDF5, който е част от изследването NGSport, има отношение към функционирането на централната нервна система и оказва въздействие върху развитието и възстановяването на скелета, съединителните и меките тъкани. Той е свързан с производството на костен морфогенетичен протеин (BMP) и повлиява склонността към травми и възможностите за последващото възстановяване.

Счита се, че носителите на генотип TT на GDF5 разполагат с понижени възможности за отделяне на протеин GDF5 в меките тъкани, а основният Т алел се свързва с повишен риск от възникването на контузии при спорт и тренировки, като вероятността от патология на ахилесовото сухожилие нараства два пъти. В медицинско отношение, алел T има връзка с остеоартрита (особено на коляното) и с повишен риск от конгенитална дислокация на тазобедрената става.

На носителите на генотип ТТ на GDF5 се препоръчва да включат в тренировъчния си режим упражнения с вдигане на тежести, които да бъдат изпълнени с бавни движения.

Please follow and like us: