Тайната на женския… хормон

Тайната на женския... хормонТой дирижира сексуалния ни живот

Той е причината да сме толкова зли в „онези дни“. Той е оправданието ни понякога да си поплaкваме просто така, без повод. Той е стрелката на биологичния ни часовник, който крещи „Искам деца!“, докато се опитваме да градим кариера. Ще говорим за естрогена – нашия неизменен спътник в добро и зло, в здраве и болест, в богатство и бедност… докато смъртта ни раздели!

Опознайте го!

Естрогенът влияе върху всяка частица от тялото и играе важна роля по отношение на цялостното здравословно състояние – физическо, ментално и емоционално. Той е онова вещество, което в най-голяма степен ни кара да се чувстваме пълноценни жени. Т.нар. „женски хормон“ (който всъщност се среща и при мъжете) дирижира сексуалния ни живот, отговаря за настройките на репродуктивната ни система и поддържа тялото в хармония. Съпътства ни през целия жизнен път, като се грижи всичко да се случва навреме – от порастването, през съзряването, та чак до остаряването.

Наред с общоизвестните му функции, естрогенът има и някои малко познати отговорности. Част от тях са свързани с растежа на костите, с функционирането на мозъка и сърдечносъдовата система. Хормонът оказва влияние и върху нивото на холестерола и триглицеридите в организма. Освен това е „отговорник“ по красивата кожа и бляскавата коса.

Добрият герой обаче има и своите тъмни страни и не е никаква изненада, че ключът се крие в количеството.

Естрогенът в най-голяма степен ни кара да се чувстваме пълноценни жени и дирижира сексуалния ни живот.

Пазете го като очите си!

Тайната на женския... хормонЕстрогенът действа „в комбина“ с друг женски полов хормон – прогестеронът. Заедно с тестостерона те осигуряват нужните условия за нормалното функциониране на женския организъм. Какво количество от всеки хормон се произвежда във всеки един момент се определя от сложна система за обратна връзка между мозъка, яйчниците и надбъбречните жлези. Ако балансът между естрогена и прогестерона бъде нарушен, има вероятност да възникне т.нар. естрогенно доминиране. То създава сериозни предпоставки за развитието на различни естроген зависими заболявания. Сред тях са ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката, ER-позитивен рак на гърдата, маточното тяло и яйчниците.

Причините за естрогенното доминиране са много и голяма част от тях са резултат от начина на живот и външните влияния, които оказват влияние върху тялото. Ето някои от тях:

Хормоналните нарушения могат да бъдат следствие от хормонална терапия. Такава често се прилага с цел орална контрацепция, за увеличаване на плодовитостта, както и за облекчаване на симптомите, придружаващи менопаузата.

Естрогенните нива са силно повлияни от хранителния режим. Метаболитните нарушения и недостигът на някои важни вещества могат да сложат край на равновесието в тялото и да предизвикат повишено отделяне на естроген. Недостигът на фибри например е в състояние да влоши състоянието на чревния тракт, който съдейства за отстраняването на излишното количество естроген от организма. Липсата на магнезий също е потенциален проблем, тъй като той отговаря за „транспортирането“ на редица хормони (включително естроген) в тялото.

Наднорменото тегло от своя страна също крие потенциален риск по отношение на хормоналния баланс. Това се дължи на факта, че мастните тъкани са в състояние да произвеждат естроген и следователно наличието на по-голямо количество мазнини води до естрогенен излишък. Дори след менопаузата, когато се очаква нивата на естроген в женското тяло да се понижат, жените, страдащи от затлъстяване продължават да поддържат високи естрогенни нива.

Възможно е причината за доминантния естроген да се крие и в увреден орган. Претоварването на черния дроб (който разгражда естрогена) например е сериозна предпоставка за възникването на подобен проблем. Промените във функцията на яйчниците, които настъпват с възрастта, също са предвестник на потенциални хормонални проблеми. Причината за това е, че след настъпването на менопаузата „производството“ на естроген, което преди това е било функция основно на яйчниците, започва да се изпълнява главно от мастната тъкан.

Стресът е друг съществен фактор за отключването на хормонален дисбаланс. Причината за това е, че стресът неминуемо води до изтощение на организма, а то от своя страна благоприятства хормоналния хаос.

Хормонът е „отговорник“ по красивата кожа и бляскавата коса.

Не го изпускайте от поглед!

Тайната на женския... хормонКлючът към поддържането на оптимален хормонален баланс се крие в девет букви: превенция. Проучванията сочат, че по-голямата част от случаите на рак на гърдата – едно от най-често срещаните естроген зависими заболявания – не се дължат на генетична обремененост, а са резултат най-вече от фактори, свързани с начина на живот. Това означава, че рискът от развитието на подобен тип заболявания може да бъде значително намален с помощта на правилен хранителен и двигателен режим, както и поддържането на добро общо здравословно състояние.

Днес изпълнението на тази „мисия“ е улеснено, благодарение на нутригеномиката – сравнително ново течение в областта на генетиката, което изследва връзката между гените и храненето. Тя позволява профилактиката да бъде извършена на персонално ниво, което я прави много по-надеждна и ефективна. Това се случва посредством нутригенетични изследвания, които ни дават възможност да надникнем в индивидуалния си ДНК профил и да получим ценни насоки относно промените, които е добре да направим, за да оптимизираме метаболизма на естрогена в тялото. Самото изследване е напълно безопасно и безболезнено и се извършва в домашни условия, като пробата се взима чрез натъркване на устната кухина със стерилен тампон.

Върнете баланса му!

На база на резултатите можем да следваме хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди на тялото, а при необходимост и да започнем прием на определени хранителни добавки или дори синтетични хормони, които да компенсират евентуални генетични пропуски.

В случай, че ДНК тестът покаже, че тялото ви има склонност да задържа по-високи етрогенни нива, е добре да добавите към диетата си повече храни, които спомогнат ефективното регулиране на хормона в организма. Сред тях са кръстоцветните зеленчуци (карфиол, броколи, брюкселско зеле), бобовите култури (боб, леща, царевица), както и богатите на фибри храни (пълнозърнести култури, овес, сушени плодове). Препоръчително е също така да се ограничи приема на фитоестрогени, които се съдържат в соята и лененото семе, както и на ксеноестрогени, които присъстват в немалка част от масовата козметика на пазара.

Ако имате особено неблагоприятни генетични вариации и завишен риск от естроген зависими заболявания, може да се посъветвате със специалист относно възможността да взимате добавки като дииндолилметан например, които да спомогнат хормоналния баланс в организма.

Източник: Списание Elle

Please follow and like us: