Кратък наръчник за дълъг живот: Поддържайте здравословно тегло

В книгата си „Кратък наръчник за дълъг живот“ д-р Дейвид Ейгъс определя някои прости правила, които всеки трябва да следва, за да се радва на добро здраве и дълъг живот. Днес ще ви запознаем с едно от тях, което гласи „Поддържайте здравословно тегло“. Останалите можете откриете в книжното издание на „Кратък наръчник за дълъг живот“, представено в България от Locus Publishing.

Д-р Дейвид Ейгъс - Кратък наръчник за дълъг животЕдва ли ще ви изненада фактът, че здравословното тегло е пряко свързано с доброто здраве. Когато върху тялото има прекалено много килограми (или прекалено малко), то не може да функционира оптимално. Ето и един друг ъгъл, от който да погледнете на нещата: всеки половин килограм загубено тегло води до понижаване на натоварването на коленете с по около два килограма при всяка крачка, която правите. Така че ако правите по десет хиляди крачки на ден, това води до многотонно сваляне на напрежението от коленете ви. Сметнете кумулативния ефект от това за цяла една година! Дори и лекото отслабване носи големи ползи в дългосрочен план.

За хората с наднормено тегло се повишава рискът от буквално всички заболявания и хронични състояния – от очевидните като сърдечносъдови, артрит и диабет, до деменция и рак. Знаете ли дали вие сте в здравословните норми? Потърсете в интернет калкулатор, изчисляващ Индекса на телесната маса (ИТМ), за да видите в коя категория попадате. Целта е да поддържате ИТМ между 18,5 и 24,9.

Източник: „Кратък наръчник за дълъг живот“, д-р Дейвид Ейгъс

Превод: Locus Publishing

Генетичният профил е един от факторите, които оказва съществено влияние върху развитието на наднормено тегло. Съществуват генетични вариации, за които е установено, че спомагат напълняването, като повишават чувството за глад и провокират склонност към преяждане. Счита се например, че алел Т на гена DRD2 се асоциира със склонност към пристрастяване и преяждане. При носителите на алел Т на гена GLUT2 от своя страна се наблюдава повишен дневен прием на захар, което повишава риска от развитието на диабет тип 2.

Можете да получите информация за генетичните вариации, закодирани във вашия ДНК профил посредством изследването NGDiet, което ще ви позволи да изградите персонализиран хранителен и двигателен режим, спомагащ ефективния контрол върху теглото.

Please follow and like us: