Александър Тодоров: Как и защо да тренираме според гените си?

Александър Тодоров е персонален треньор с 20-годишен опит в областта на фитнеса. Има квалификации от Национална спортна академия по програмата CoreFIT. От 2001 година е състезател по културизъм и има в колекцията си множество отличия, в това число титлата на Държавното първенство по културизъм и фитнес в категория „Културизъм до 70 кг“ от 2015 година.

Александър е мениджър и персонален треньор във Fitness For Friends.

Александър Тодоров: Как и защо да тренираме според гените си?Ако не постигате желаните резултати във фитнеса, има редица причини, които можете да обвините за неуспеха си. Сред тях са непостоянството, хранителният режим, видът, честотата и натовареността на тренировките, дали тренирате с добър персонален треньор или без такъв. Съществува обаче и един „скрит“ фактор, който малко хора отчитат, и за който почти не се говори – гените.

Когато човек тренира, трябва да има ясната картина накъде върви. Има голяма разлика в ефективността на стандартните тренировки спрямо тези, показани от индивидуалния генетичен профил. Разликата е в това, че стандартната тренировъчна програма определено се опитва да налучква правилния принцип за трениращия, a това понякога отнема много време. Когато имаме обаче пред себе си генетичния профил на човека, съчетан с хормонални и други изследвания според случая, работим в пъти по-целесъобразно, защото няма излишно лутане.

Каква роля имат гените за тренировките?

Сигурно ще се изненадате да научите, че генетичният потенциал определя между 50% и 70% от спортните успехи. Значително влияние, което обяснява до голяма степен защо различните хора постигат различни резултати при един и същ тренировъчен режим. А също и защо доказано работещи методи за сваляне на килограми или трупане на мускулна маса например, не носят очакваната ефективност при определени хора.

Генетичният потенциал, с който всеки от нас разполага, задава индивидуалните рамки, в които телата ни се развиват и реагират. В зависимост от тези рамки, един човек може да поема по-голямо или по-малко физическо натоварване; да отговаря по-добре на по-продължителни и леки или по-кратки и „ударни“ тренировки; да реагира по различен начин на различни хранителни вещества, добавки и т.н.

Какво значи да тренираш според гените си?

Персонализираният тренировъчен режим, съобразен с генетичния потенциал, е начин да отговорите на индивидуалните нужди на организма си от двигателна активност, като се съобразите с особеностите на вашата ДНК.

Това се случва посредством изследването на ключови гени, които се свързват със спортните постижения. Такова изследване вече се предлага в България и се нарича NGSport. Резултатите от него са валидни за цял живот.

Какви са ползите от персонализирания тренировъчен режим?

  1. По-добрата ефективност.

Определено има разлика в ефективността на стандартните тренировки и на тези, съобразени с индивидуалния генетичен профил на трениращия. Тя се крие основно в това, че стандартната тренировъчна програма се опитва да налучква правилния принцип за конкретния човек, а това понякога отнема много време. Персонализираната програма от своя страна предполага целенасочена работа, която „атакува“ слабите места и извлича максимална полза от силните, като елиминира нуждата от търсене на правилния подход.

  1. По-малък риск.

Александър Тодоров: Как и защо да тренираме според гените си?Да разполагаш с подробен анализ на гените си при изграждането на тренировъчен режим, е все едно да решаваш сложна задача по математика и да имаш цялата формула пред себе си – тогава има много по-малка възможност да сбъркаш. Всеки треньор знае, че понякога дори най-малката грешка може да се окаже критична, защото има риск да донесе след себе си дълъг и сложен възстановителен процес, особено при професионалните спортисти, които са изложени на серизоно натоварване.

  1. Дългосрочни резултати.

Целта на персонализирания тренировъчен режим е да изгради оптимална среда за функионирането на организма ви. Съобразявайки се с вашите гени, ще постигнате нужния баланс, който ще помогне на тялото ви да се справи по най-добрия начин с предизвикателствата, пред които го поставяте в бъдеще.

Please follow and like us: