Шест изненадващи факта за естрогенното доминиране

Шест изненадващи факта за естрогенното доминиранеКакво трябва да знам за естрогенното доминиране?

Въпреки че вероятно сте чували понятието естрогенно доминиране, едва ли знаете много за него. Фактите, свързани с причините, симптомите и възрастта, в която то се появява, могат да ви изненадат.

Представяме ви списък с шест интересни факта за естрогенното доминиране, които ще ви помогнат да го разберете по-добре. Ако смятате, че е възможно да страдате от естрогенно доминиране, консултирайте се със специалист. Тъй като не всички лекари признават естрогенното доминиране за валидна диагноза, не се обезкуражавайте, ако се наложи да потърсите второ мнение.

1. Може да имате ниски нива на естроген и все пак да страдате от естрогенно доминиране

Естрогенното доминиране не е резултат от високи нива на естроген. Жените, страдащи от естрогенна доминация, могат да имат високи, нормални и дори ниски нива на така наречения женски хормон. Не високите нива на естроген, а липсата на достатъчно прогестерон е проблемът. Естрогенното доминиране настъпва тогава, когато има дисбаланс между нивата на естрогена и прогестерона.

2. Естрогенното доминиране засяга жени на всякаква възраст

Естрогенното доминиране не се наблюдава само при специфична възрастова група жени, то може да се появи по всяко време между юношеските години и менопаузата. Предменструалният синдром, също както и някои симптоми на менопаузата, могат да са резултат на естрогенно доминиране.

3. Стресът може да доведе до естрогенно доминиране

Стресът може да се отрази на нормалното функциониране на тялото. Хроничният и острият стрес са в състояние да причинят хормонален дисбаланс, в резултат на което е възможно да възникнат проблеми, свързани с естрогенно доминиране.

4. Хранителният режим може да повлияе естрогенното доминиране

Богата на мазнини или бедна на фибри диета може да накара нивата на естрогена да се покачат. Възможно е нездравословният хранителен режим да доведе до затлъстяване, което от своя страна да причини по-високи нива на естроген. Това може да стане причина за хормонален дисбаланс, който да провокира естрогенна доминация.

Изграждането на пълноценен хранителен режим, съобразен с индивидуалния генетичен профил на пациента, може да се направи с помощта на ДНК изследване за естрогенен метаболизъм и детоксикация. Резултатите от него дават единствена по рода си информация относно подходящата персонализирана диета с цел поддържане на оптимални нива на естроген, както и препоръки за начина на живот, прием на синтетични хормони и нутрацевтици.

5. Претоварването на черния дроб може да причини естрогенно доминиране

Всичко, което ядем, пием и поглъщаме, се обработва от черния дроб. Лекарства, алкохол, химикали, токсини, както и някои билки и хранителни добавки имат неблагоприятно въздействие върху черния дроб. Лошият хранителен режим и наднорменото тегло също не се отразяват добре на черния дроб. Ако черният дроб не функционира достатъчно добре, това може да доведе до по-високи нива на естроген, причинени от натрупване на по-големи количества от хормона.

6. Симптомите на естрогенното доминиране са най-разнообразни

Списъкът със симптомите на естрогенното доминиране може да бъде доста дълъг, тъй като те могат да засягат всяка част от тялото и всеки аспект от начина ви на живот. Възможно е да се чувствате изморени, депресирани или да имате често сменящи се настроения. Може да усещате сухота в очите, болезненост в гърдите или болки в главата. Косопадът, хипогликемията и натрупването на телесни мазнини в коремната област също могат да са резултат от естрогенна доминация.

Източник: HysterSisters.com

Please follow and like us: