5 причини да изберете ДНК-базирана диета

5 причини да изберете ДНК-базирана диета Не би ли било чудесно, ако избора на диета, която е точно за вас е толкова лесен, колкото една разходка до пощенската ви кутия? В нея вие бихте намерили малка опаковка, съдържаща прости инструкции и специален памучен тампон, запечатани в контейнер с цел да се предотврати замърсяване. След това вие бихте отворили устата си и бихте разтъркали тампона от вътрешната страна на бузата си. Следва поставянето на тампона обратно в неговата опаковка, запечатването му и пускането обратно в пощенската кутия. Лесно като детска игра, нали?

Няколко седмици по-късно, вие бихте получили още един малък пакет – този път, съдържащ вашия персонален генетичен анализ. От него можете да научите например, че ви липсва ген, който помага на тялото при използване на определен витамин. Или пък при анализа се е установило, че Вашия черен дроб не е в състояние да разгражда някои вещества, поради специфична вариация на гените ви. Чрез регулиране на вашата диета според получените данни, вие бихте могли да постигнете по-добро здраве и перфектна форма.

Звучи твърде хубаво, за да е истина? Това е всъщност целта на нутригеномиката. Тя изучава двупосочната връзка между гените и хранителните вещества.

Основните въпроси, които вълнуват учените са два: Как диетата и хранителния режим засягат нашите гени и как гените ни влияят на отговора на организма ни към храненето?

В този смисъл ДНК тестовете ще навлизат все повече в медицината и ще бъдат предпочитани от специалистите за в бъдеще, тъй като те предоставят една по-ясна и цялостна картина на индивидуално ниво. ДНК-базираните диети могат да ви помогнат по няколко начина:

1.     Да разберете от какво има нужда тялото ви

Една персонализирана ДНК-базирана диета ще отговори на специфичните нужди на вашия организъм най-точно. Например, някои хора са по-склонни да изпитват недостиг на витамини, отколкото други. По-дълбокото разбиране на вашия генетичен потенциал ще ви помогне да разберете как тялото ви реагира на определени хранителни вещества; кои навици, среда, работно място и начин на живот ви влияят негативно и как да ги промените. Някои хора например са предразположени към напълняване и сърдечно-съдови заболявания при уседнал начин на живот и за тях движението и спорта всеки ден биха били от огромно значение.

2.     Да увеличите продължителността на живота си

5 причини да изберете ДНК-базирана диета

Диетите не са само и единствено свързани с превенцията на болести – те са и средство за постигане на добро здраве. Макар че може да мислите, че тези две неща са едно и също нещо, липсата на заболяване не означава непременно, че сте здрави. Това просто означава, че сте свободни от болести за момента, но и че ситуацията може да се промени бързо, освен ако не се храните правилно и не стоите далеч от вредните за вас неща. Според нутригеномиката чрез идентифициране кои от вашите гени имат неоптимални вариации, които с времето биха могли да ви причинят здравословни проблеми, вие можете да ги неутрализирате или компенсирате влиянието им чрез диетата си и да живеете по-дълъг и по-здравословен живот.

3.     Да прочистите тялото си от токсините

Нутригеномиката е много бързо развиваща се, но и сравнително нова наука и учените все още изследват влиянието и проявлението на определени гени. Някои от гените, които се тестват , играят роля в детоксикацията, но има хора, при които те са силно неблагоприятни и тогава е важно да се помогне на организма, за да изпълнява тази функция. Смята се, че повишаването способността на тялото за детоксикация чрез добавяне на специфични зеленчуци (като зеле) или хранителни вещества за подпомагане на черния дроб ще помогне на организма при някои хора да елиминира токсините и отпадъците и това ще доведе до по-добро здраве.

5 причини да изберете ДНК-базирана диета

4.     Да предотвратявате заболявания

Хората имат няколко десетки хиляди гени и все пак някои са изненадващо важни, когато става дума за взаимодействието с храната. Изследванията в тази насока имат за цел да определят кои точно храни и в какви количества са оптимални за предотвратяване на заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести, рак и много други. Например, известно е, че прием на калций в началото на живота намалява риска и скоростта на развитие на остеопороза, но ДНК тестовете допълнително ще помогнат да се определи кой се нуждае от калций най-много и в какви количества.

Също когато става въпрос за сърцето например, гените правят разлика в това дали ще подобрите здравето на сърдечносъдовата си система чрез диета и промяна в начина на живот, или чрез медикаменти. Генетичният профил на някои хора пък им позволява да ядат почти каквото си искат, без да повишават нивата на холестерола си. Други хора могат да спазват изключително бедна на холестерол диета и все пак да не постигат желания резултат. Знаейки как гените влияят върху тези и други аспекти на вашия хранителен режим, вие ще можете по-добре да приспособите цялостния си подход в борбата с болестите.

5.     Да си обясните нетърпимостта към някои храни

Защо някои хора развиват непоносимост към храни, а други не? Коренът на проблема се крие в генетиката. Когато става дума за непоносимост към глутен или към лактоза например, това може да означава, че е изразена на генетично ниво – гените на някои хора пречат на способността им да обработват пшеница или млечни продукти. Непоносимостта към храни кара хората да се чувстват зле, когато са приели грешен компонент от менюто, но много хора не осъзнават същността на проблема, докато не им се наложи да се консултират с лекар.

Докато избягването на храните, които организмът ви не понася временно решава проблема, за в бъдеще нутригеномиката ще бъде в състояние да определи предварително дали ще се развие непоносимост към определени храни и дори ще може да потисне или да улесни експресията на определени гени, за да предотврати появата на непоносимостта.

Както показват проучванията и практиката в сферата на нутригеномиката, ДНК тестването и ДНК-базираните диети несъмнено ще доведат до изненадващи прозрения и персонализирани ползи за тези, които преследват постигането на оптимален хранителен режим и перфектно здраве.

Автор: Соня Иванова

Please follow and like us: